Siirry pääsisältöön

Viikon 39 positiiviset

 Kuvat MM

Viikon 39  positiiviset
 1. Mökkimaanantai.
 2. Kanttarelleja syyskuussa!
 3. Aivan mahtava päivä metsässä maanantaina. Kolme ämpäriä puolukkaa.
 4. Kanttarellikeittoa.
 5. Aurinkomaanantai.
 6. Hiekkaa tilattu mökille.
 7. Kävin vähän ajelemassa mutkan kautta kotiin mökiltä. Löysin niin mielenkiintoisia potentiaalisia sienipaikkoja, että pakko ottaa kaupungista fillari mukaan mökille.
 8. Tavoite ja sitä kohti!
 9. Mielettömän hyviä uutisia.
 10. Kirjoitettu.
 11. Junnu sisustelee ensimäistä omaa huonettaan.
 12. Tätikin sai aivan ikioman huoneen. Täytyy sanoa, että se tunne, että on työpöytä, joka on vain minun, eikä kukaan mene koskemaan papreihini!
 13. Luettu.
 14. Junnun riparin tiimoilta vanhempain ilta.
 15. Ystävän kehut lämmittivät mieltä. Sanoi tietopankiksi. Rakastan tiedonkeruuta ja itseni kehittämistä. Mukava, että intohimoni näkyy.
 16. Maineeni on kiirinyt edelläni. Luokassa kaikki ajoissa paikalla aloitusluennolla.
 17. Kyllä opet taas niin tykkäävät!
 18. Sumuinen syyskuun aamu. Reilusti lämpöasteita.
 19. Huikeita nostoja.
 20. Mökkiperjantai. Toinen vapaapäivä lauantaiopetuksesta. 
 21. Aivan mahtavia astioita löydetty. Ne suorastaan huusivat: ethän jätä meitä tänne kaupan hyllyyn! En. En minä jättänyt.
 22. Täydennetty kiviaitaa taas muutamalla kivellä. Kyllä se siitä vähitellen kasvaa.
 23. Saatu yksi kanto pois kasvihuoneen tieltä.
 24. Kolme kasvulaatikkoa siivottu.
 25. Perunasaalis nostettu ja laitettu ruoaksi. Eivät oikein ehtineet heinäkuun puolella istutetut. Mutta oikein hyvältä maistuivat.
 26. Kotilieden näytelehti tupsahti postiluukusta. Oli mukava yllätys.  
 27. Sumu kietoo kiehtovasti maiseman syleilyynsä.
 28. Lauantaina oli jälleen kaivuupäivä. Mikä nautinto. Kasvihuoneen pohjalta on jälleen yksi kanto pois.
 29. Valkosipulit kaivettu kasvimaalta. Aivan loistavia. Aromi on huikea. Melkein polttava.
 30. Valkosipuliperunat oman maan valkosipulia mausteena. Yksi pieni sipuli riitti tuomaan vanhvan valkosipulin maun. Tulevana kesänä tädin kasvimaalla on sitten vähän reilummin valkosipulia.
 31. Katsottu Junnun kanssa elokuvaa.
 32. Junnin sänky muuttaa mökille. Assarin sänky siirtyi toistaiseksi Junnun käyttöön.
 33. Mökkisunnuntai.
 34. Kasvimaa on putsattu, kalkittu ja lannoitettu. Talvi voi tulla.
 35. Hirret siirretty etupihalta vähän sivuun.
 36. Takasta poistettu maalia maalinpoistoaineella.
 37. Siivottu ja sisutettu omaa huonetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…