Siirry pääsisältöön

Kiviä halkaistu, osa II


 Kuvat MM

Tänään sitten ryhdyin halkaisemaan tontilla olevia kiviä. Eilisen tiedonhankinnan jälkeen ja yön nukuttuani päädyin hankkimaan iskuporakoneen. Ajattelin, että tarvitsen sellaisen muutenkin ja luultavasti se kuitenkin kestää tällaisessa tarkoituksessa hieman tavallista porakonetta paremmin ja siinä riittää vääntöä vähän enemmän. Onnekseni en ollut käyttänyt Motonetin - 10 % liittymistarjousta (kanta-asiakkuus) hyödykseni heti, vaan olin säästänyt sen aikaan parempaan.  Alennus tuntui varsin mukavalta, kun hankin porakoneen lisäksi mm. Boschin SDS -plus poranterän. Sen hinta on 49,90 €. Huh. Olisinkonan markka-aikana ostanut 300 FIM maksavan terän ihan nikottelematta? Tuskin. 

Hankin lisäksi halkaisukiiloja 6 kpl, suojalasit, hiomalaikan kulmahiomakoneeseen sekä kivipiikin sekä muutamia kiviporanteriä vanhaan porakoneeseen, jolla tein aloitusreikiä. 

Ja voinette arvata, kuinka onnellinen olen siitä, että mökillä on huomattava määrä ennestään SDS-poranteriä!
Porasin reikiä siten, että aloitin pienellä poralla, jolla tein aloituskolon. Sitten etenin iskuporakoneella kolmella eri terällä. Suurensin terää kierros kierroksella. Totesin, että tämä on toimiva ratkaisu. Porakin todennäköisesti kestää paremmin, kun sillä ei runno kerralla täysimittaista reikää. Jos olisi varaa hankkia Hilti, niin sitten ei olisi tätä ongelmaa.

 Kivipiikki osoittautui näppäräksi värkiksi.

Ja kun tätä kiveä pilkoin, tajusin kuinka painava se oikeasti on. Ei ihme, että se ei hievahtanutkaan vivuttamalla. Olisi kiva tietää, paljonko se painoi. Ehkä 1000 kg? En osaa arvioida.
Luultavasti pilkoin sen noin + 20 palaan + lisäksi ne palaset, jotka lohkesivat siitä vähän kuin itsestään tai lekalla lyömällä. 

 Se tunne kun kiven kohta oli vihdoinkin tyhjä!

Tässä muutama suuri palanen, joita en jaksanut raahata aitatyömaalleni. Näitä täytyy vielä pilkkoa pienempiin osiin.

 Osa lohkotuista kivistä päätyi aidan rakennusmateriaaliksi.


 Pienimmät laitoin viiniköynnösten ympärille. Ne täytyy vielä peittää talveksi.

 Tuhkaimurilla oli käyttöä. Puhalsin sillä kivipölyn pois rei´istä ennen kiilojen laittamista.

Kiilat kannattaa laittaa huolellisesti ohjeen mukaan. Sitten vain vuorotellen naputellaan vasaralla tai moskalla tai lekalla niiden päälle.  Kivestä kuuluu jännä soinnikas ääni, kun se alkaa haljeta. (Käytä ehdottomasti kuulosuojaimia. Sen äänen kuulee vaikka suojat ovat päässä!)


En tietenkään malttanut lopettaa siihen ensimmäiseen kiveen, vaan aloitin toista. Ja ahnehdin sitten vähän liikaa. Laitoin vain neljä kiilaa ja reikiä tein ehkä liian vähän. Viisi tai kuusi reikää olisi ollut parempi.

Tästä on hyvä jatkaa huomenna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…