Sammaleita naputeltu

 Kuvat MM
Sammalta naputeltu hirsien väliin. Erittäin hidasta hommaa. Ei muuten uskoisi kuinka paljon sammalta uppoaa tuollaiseen pieneen väliin! Sitten luonnollisesti täytyy naputella vielä ulkopuolelle. 

Työkalu on tehty koivun kalikasta Panu Kailan (22.7.2017) Talotohtori-kirjan ohjeiden mukaan. Piti taas vähän veistää kirveellä. Työkalu on kyllä aivan mainio, kyllä vanha kansa on osannut tehdä juuri oikeanlaiset värkit itselleen. Voisi tehdä toisenkin kalikan, jotta voisi antaa työkalun käteen satunnaisille vierailijoillekin. Saisivat aikansa kulumaan paremmin.

Panu Kaila on kirjoittanut perinnerakenteamisesta ja häntä haastatellaan aiheesta jatkuvasti. Tässä yksi juttu, jonka kirjoittaja on toimittaja Veera Luoma-Aho. Kirjoitus on julkaistu Hesarin kuukausiliitteessä 4.3.2000 ja se on otsikoitu Päin seiniä. (22.7.2017).

Jatkan sammaleen naputtelua vielä monta päivää. Menneenä kesänä poistin sammalta, sillä sen sekaan oli naputeltu lasivillaa. Se ei sovi sinne. Sammal pitää saman kosteuden hirren kanssa, mutta lasivilla varastoi kosteutta itseensä. Joten lasivilla ei vaan ihan oikeasti sovi hirren tilkkeeksi, vaikka kuka hirsitimpuri väittäisi muuta. Toki jos haluaa  hirsistään eroon mahdollisimman nopeasti, niin siitä vaan. 

Jos aikoo rakentaa hirsistä, niin pitää hyväksyä pieni vetoisuus.


Kommentit