Siirry pääsisältöön

Millä maalataan?Kuvat MM
Maalaamisessa on tapahtunut muutos. Ihmiset eivät halua enää kemikaaleja sisältäviä muovimaaleja. On mielenkiintoista, kuinka maalitkin on valloitettu teolliseen tuotantoon, kun luonnonmukaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Hyvä, että ihmiset ovat heränneet.Ja kyllä näissä luonnollisissakin vaihtoehdoissa on mahdollisuus kaupalliseen toimintaan. Eivät kaikki halua tehdä esim. maitomaalia (18.6.2017) ihan alusta saakka. Maitomaali oli lähes unohtunut tässä välillä. Nyt sillä näyttää olevan uusi tuleminen, kuten monella muullakin maalilla, joita tavattiin ennen valmistaa kotona.

Esimerkiksi omalla mökilläni vierasmajaksi kutsumani rakennus, kota ja hirsimaja ovat saaneet pinnalleen jotakin puukyllästettä. Ja ne ovat kaikki homeessa. Minun pitäisi ehtiä poistamaan maali soodapuhalluksella kiireesti, mutta se ei onnistu sateella. (Soodapuhallus vaatii kuivan ilman jo pelkästään siksi että aggregaattia ei voi käynnistää sateella ja toiseksi sooda imee itseensä kostettua, joten vesisateella ei voi soodapuhaltaa)

Onnekseni maalari on ollut hutilus, jotta oikein konkreettisesti havahduin huomaamaan eron käsittelemättömän ja (ilmeisen väärin) käsitellyn puun välillä. Ne kohdat, jota ei ole syystä tai toisesta maalattu ovat patinoituneet, niin kuin puu tapaa patinoitua, ja se mikä on tärkeintä, niissä kohdissa ei myöskään ole homepilkkuja.


Myös puukauden (18.6.2017) sivustolla on perinnemaalien ohjeita.

Kalkkimaali on noussut suosioon. (2.7.2017) No takan maalaan kalkkimaalilla. Ensiksi ohulla maalilla  kerros ja sitten vähän paksumpi maali seuraavaksi ja kolmannella kerralla sitten vielä vähän paksumpi.

Kalkkimaalia saa esimerkiksi Värisilmästä (2.7.2017)  tai Pohjanmaan raudasta (2.7.2017) tai K-Raudasta (2.7.2017).Kalkkimaalia voi tehdä myös itse. Museovirasto ohjeistaa kalkkimaalin valmistukseen

Kalkkimaali valmistetaan märkäsammutetusta kalkkitahnasta. Kalkkikivi tähän tarkoitukseen poltetaan kalkkiuunissa puilla lämmittämällä ja sammutus tehdään välittömästi polton jälkeen puhtaalla vedellä.

Kalkkiveden valmistuksessa kalkkitahnaa lisätään veteen tilavuussuhteessa 1:5, aineet sekoitetaan hyvin ja seoksen annetaan seistä muutaman vuorokauden. Kalkkivettä saa valmistaa samasta kalkkitahna-annoksesta vain 8 kertaa, jonka jälkeen kalkkitahnaa ei enää saa käyttää työmaalla.

Kalkkivesi tulee säilyttää tiiviisti suljetuissa, täysinäisissä astioissa karbonatisoitumisen estämiseksi.
Kalkkimaali valmistetaan kalkkitahnasta ja kalkkivedestä. Maalin valmistuksessa käytettävän kalkkitahnan tarkka määrä riippuu kalkkiraaka-aineen laadusta, rappauspohjan imevyydestä, maalausolosuhteista ja käytettävien maalauskertojen määrästä.

Kalkkitahnan määrä voi vaihdella pohjustuksessa käytettävästä 10%:sta pintamaalin 25% – 35%:tiin.
Sekoittamisen jälkeen kalkkimaali siilataan tiheän seulan läpi puhtaaseen astiaan.

Maalin sävyttäminen tehdään etukäteen liossa olleilla kalkin alkaalisuuden kestävillä pigmenteillä. Maaliin voi lisätä kestävyyden vaarantumatta vain n. 8 tilavuusprosenttia pigmenttiä käytetyn kalkkitahnan määrästä. Sävyttämisessä tulee aloittaa valitsemalla sellainen pigmentti, jolla päästään
mahdollisimman suoraan lopputulokseen. Pääsääntö sävyttämisessä on, että lopputulokseen tulee päästä käyttämällä korkeintaan kolmea pigmenttiä.

Seinässä värisävyn muuttuminen on vähäisempää, kun käytetään vain yhtä alkuperältään tunnettua maaväriä. Kalkkimaalin värisävyn koemaalaus on tarpeen, koska maali vaalenee kuivuessaan ainakin
puolella. Kalkkimaalin ohentamisessa ja rappauspohjien kostutuksessa on käytettävä ehdottomasti vain kalkkivettä.

Sateenkaari perinnetaito ohjeistaa kalkkimaalaukseen näin:
Ensin valmistetaan kalkkivesi: Tynnyriin tms. astiaan kaadetaan puhdasta, kylmää vettä ja siihen sekoitetaan veden määrästä n. 20 % kalkkitahnaa (märkäsammutettua). Astian annetaan seistä viileässä n. 1 – 2 vrk. Tuona aikana kalkkivesi tulisi suojata jollakin kelluvalla kannella, esim. styrox, kuitulevy tms. Kalkkivettä käytetään sekä pohjustukseen, että kalkkimaalin valmistukseen. Kun astiassa ollut vesi on kaadettu pois, voidaan saman tahnan päälle kaataa uutta vettä 4 – 5 kertaa.

Sitten valmistetaan itse kalkkimaali: Em. Kalkkiveteen lisätään nyt kalkkitahnaa n. 20 – 50 %, pinnan imevyydestä ja ilman kosteudesta riippuen. Seoksen ei saa antaa laskeutua, vaan se on käytettävä/siveltävä koko ajan sekoittaen. (tästä lause pois) Kuivalla säällä ja imevälle pohjalle tulisi käyttää `märempää` maalia.

Kalkkimaalin sävytyksessä voidaan turvallisesti käyttää esim. rautaoksidivärejä; punamulta, keltamulta, ruskea, musta, sekä esim. koboltin sininen ja ns. monastraalivärit, kuten ftalosininen ja ftalovihreä, sekä em. värien seoksia. Väripigmentit tulisi liettää ensin pieneen määrään kalkkivettä ja vasta sitten sekoittaa itse maaliin.

KALKKIMAALAUKSEN SÄVYTYKSESTÄ
Hautakalkkitahnaa voidaan miedosti sävyttää emäksiä kestävillä väriaineilla. Tällaisia värejä ovat mm. rautaoksidivärit, ns. punamulta, keltamulta, ruskea ja musta, sekä eräät muut, nykyisin lähinnä orgaanista alkuperää olevat väriaineet. Yleisenä ohjeena voidaan pitää, että väriainetta saa olla enintään 2 – 5 % tahnan määrästä. Suuremmat väriainemäärät heikentävät kalkin sitoutumista. (Ks. tarkemmin Sateenkaari perinnetaito-sivustolta.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutos I

Kuvat MM

Ajattelin koota tähän mökin rempan vaiheista hieman materiaalia muistiin, jotta on helppo sitten katsoa, mitä on tullut tehtyä. Remppasuunnitelma ei ole kaikilta osin ihan pitänyt, sillä mukaan mahtuu sellaisia asioita, joita en osannut ottaa huomioon suunnitelmaa laatiessani. Jatkan sitten jossakin vaiheessa, kun homma on taas edennyt, tästä aiheesta otsikolla Muutos II.

Muutos on kyllä aika valtava. Ensiksi siitä ostohetkestä, rempan pölyisimmästä vaiheesta, tähän hetkeen. 

Aivan alussa mökki näytti tältä. Ihan söpö. Monen mielestä. Minunkin. Noin päällisin puolin. Mutta sisäinen timpurini vaati tehdä muutamalle suoranaiselle virheelle jotakin.
Ja minä tartuin ihan ensiksi sorkkarautaan ja hajotin ihan ensiksi kuistin. Ja sitten  terassin ystävän avustuksella. Siinä meni pari päivää, että saatiin kaikki purettua ja lankut kasaan. Samaan aikaan nappasin käteen lapion ja aloin, naapureiden kauhuksi, tuhota taloa ympäröiviä kukkapenkkejä sekä kaivaa esiin kissanluukkuja. Rap…

Operaatio kasvimaa

Kuvat MM

Minulla oli tänään maanataivapaa, johtuen lauantaina olleesta työpäivästä. Käytin tilaisuuden tietenkin hyväkseni ja heti aamulla suuntasin mökille.  Sain kuin sainkin kaikki loput lavat täyteen maa-ainesta. Olin ajatellut tekeväni neljä laatikkoa tänään, mutta sää suosi ja koska homma sujui, jatkoin lapiointia laatikko laatikolta.  Kuvat MM

Operaatio kasvimaa edistyy. Siirsin monivuotiset yrtit uuteen paikkaan, jotta kykenin laittamaan toisen kuljetuskauluksen kaikkiin kohtiin.


Kasvulaatikoita on nyt yhteensä 13 kpl. Yhdessä on kasvihuone päällä ja 12 ovat ilman.  


Täytyy myöntää, että on aika helpottunut olo. Voin tulevana viikonloppuna keskittyä tulevan kasvihuoneen nurkilla maa-aineksen siirtelemiseen ja kantojen kaivelemiseen. Jos sataa, putsaan takkaa.

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…