Täti ja Winston Churchill

All men make mistakes, but only wise men learn from their mistakes. - Winston Churchill

Set them #free

Sanonta, että kaikki tekevät virheitä, mutta fiksu oppii virheistään on laitettu Winston Churchillin  nimiin. Kuka tietää kuka on tuonkin oivalluksen ensimmäisenä tehnyt, luultavasti moni muu jo paljon ennen Winston Churchilliä. Täti ei osaa asiaan ottaa sen syvällisemmin kantaa, mutta virheisiin se osaa. Se sanoi, että se ei ole kyennyt oppimaan koiran kanssa tekemistään virheistä yhtään mitään tai että siitä välillä ainakin tuntuu siltä, että se ei ole kyennyt oppimaan yhtään mitään.

Mä kattoin tätiä pää vinossa ja sanoin, että kuinka tädille on nyt noin onnettomasti päässyt käymään. Täti sanoi, että kuule koira, kun mä katton taaksepäin, niin mä huomaan, että oon osannut tehdä jotakin oikein. Sä osaat olla suhteellisen hyvä koira, halutessas... mutta jotekin mä en todellakaan osaa tehdä oikein kaikkea oikein, kun mulla on sun kanssa edelleen kaikenlaisia ongelmia. Mun asenteessani on jotakin, mitä mun pitää muuttaa, se sanoi, ja kattoi mua todella vakavan näköisenä. Tiedätkö Ronja, se jatkoi, kun kattoo meidän menneisyyteen siitä näkee meidän tulevaisuuden. Se menee kaikissa asioissa niin. Mun pitäisi nyt osata luopua jostakin omasta vääränlaisesta toimintatavastani, että mä saisin sut muuttamaan omaa käytöstäsi mulle mieluisemmaksi ja lähiympäristön kuuloelimiä vähemmän rasittavaksi. Mä en itte osaa. Ja siksi me menään sinne koirakouluun tulevalla viikolla.

Katsoin tätiä ruskeilla koiransilmilläni ja työnsin vähän kieltäni ulos. Se on mun salainen, pehmennä täti-ilmeeni. Täti ei lämmennyt, se katsoi mua surullisesti. Tiedätkö Ronja, että mä oon yrittänyt miettiä, että mitä mun pitäisi tehdä toisin, mutta mä en osaa. Mä yritän huomata kaikki vastaantulevat koirat tosi nopeasti, mutta sä olet mua nopeampi ja mun ajoitukseni menee aina pieleen. Osaan seurata sun niskakarvojasi ja ennakoida, mutta ne koirat, jotka ilmestyvät kulman takaa, ja joita säkään et haista ennalta, ne ovat niitä kaikkein pahimpia. Ja kuinka mä sitten saan sen energiani käännettyä sellaiseksi, että sä kuuntelet mua, se kysyi ja näytti siltä, että jos tädillä olisi häntä, se riiputtaisi sitä todella matalalla. Luultavasti se porautuisi maan läpi. (Cesar Millan)
Näitä me ollaan harjoiteltu ja ne toimivat tosi hyvin....


Ja vetokoirakin on kadonnut lähes kokonaan....

Mutta kun samoilla virheillä saa samanlaisia vääriä tuloksia kuin aina ennenkin saa. Sama juttu, jos saat tutkimuksesta samat tulokset ja menetelmä on ollut väärä, niin tuloksista ei ole mitään iloa. Siksi kriittisyys on aina niin tärkeää, mutisi täti. Tähän kohtaan täti löysi hyvän lauseenkin, jota se on toistellut kuin papukaija: "Pitää olla hereillä, kun on treffit kohtalon kanssa.". Lause ei siis ole tädin oma, vaan se on peräisin teoksesta Minustako yrittäjä?, jonka on kirjoittanut  Manne Pyykkö.

Vaikeinta on muuttaa omia tapojaan, jos kokee ne oikeaksi. Kuitenkin, jos saa aina samanlaisen huonon lopputuloksen tai lopputuloksen, joka ei tyydytä itseä (siis jolla ei saa haluamiaan lopputuloksia), silloin joutuu olemaan valmis muuttamaan omaa käytöstään, vaikka se tekisi kuinka kipeää, jatkoi täti. Pyykkökin on paneutunut opuksessaan tähän aiheeseen. Pyykkö kirjoittaa, että opperassa Carmen lauletaan, että rakkaus on lintu, joka ei käskemällä laula ja samalla hän toteaa, että sama pätee oivalluksiin. Hahhahah. Tämä tädin täytyisi tajuta. Ja oivaltaa. Hau, hau, sanon minä.

Pykkö jatkaa, huomauttaa täti, että oivaltaminen on oppimisen kannalta sitä, että uusi aines muuttaa olemassa olevia käsityksiä ja oivaltaminen on siksi aivojen nyrjäyttämistä. Kun aivot nyrjähtävät, on mahdollisuus suureen valaistumiseen. Siinä kohdassa on yleensä elämässä joku vähän isompikin kriisi, joka muuttaa jotakin pysyvästi ja jonka jälkeen paluu entiseen maailmaan ja kuvioihin on aivan mahdotonta. Täti sanoi, että kun on kerran nähnyt valon ei enää oikeasti halua sammuttaa niitä. Pyykkökin kirjoittaa aiheesta tuossa sen teoksessa.


Mitä sinä sitten olet ajatellut tehdä seuraavaksi, kysyi assari tädiltä.
- Tiedätkö, että mä en oikeasti tiedä, vastasi täti. Ehkä mä vaan yritän olla edelleen kärsivällinen, sanoi täti hetken mietittyään. Ja sitten se jatkoi, ja ehkä mä yritän valaistua. Silleen ihan kunnolla.

Assari kattoi tätiä ja sitten se sanoi äkkiä, kuule äiti tiedätkö sä, että luottamus, kannustus ja positiivinen asenne nuoriin ja lapsiin auttaa opettajaa pitämään järjestystä. Se, että on heti valmis ajattelemaan, että ei ne kuitenkaan tee mitään, on silleen ennakkoluuloinen, niin sitten pitää tehdä sääntöjä ja lisätä valvontaa. Eikös opet ihan oikeasti tajua, että palkitsemalla lapsia on paljon helpompi kasvattaa porkkanalla kuin kepillä?

Täti totesi, että assari on oikeassa ja sanoi, että ehkä oppilaiden pitäisi auttaa sellaista opettajaa oivaltamaan asia ja kasvattaa häntä hieman. Tätikin oppi kesällä, että nakit toimivat koirankoulutuksessa paremmin kuin haukunestopanta.

No elämä on. Tähän loppuun sopii yksi Positiivareilta napattu ajatus:
Huomasin laput vasta kun ne putosivat silmiltäni.
-Hannu Pulkkinen

Terveisin

Ronja
kouluttajakoira

P.S. Assarit ilmoittivat tädin yhdelle mutkakävelykurssille. En ihan saanut kiinni, mitä se tarkoittaa, mutta assarit sanoivat, että sohvatäti ei ole hyvä täti, vaan tädin pitää nousta sohvalta ja ryhtyä liikkumaan oikein ohjatusti. Mutkakävelyä kuulemma tehdään musiikin tahdissa. Oi, voi sanon minä. Täti luultavasti pyörtyy.
Kommentit

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. No pirskatti! Ensin kommenttini oli tässä kahteen kertaan ja kun poistin niistä toisen, niin hävisivät molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä säikytit mut pahan kerran. Olin just asettanut tassuni näppäimille ja ryhdyin vastaamaan ja sitten tuli error ja mä ajattelin, että vaikka pitkällä lenkillä olinkin yliassarin kanssa, niin en mä nyt ihan noin sekaisin menny...
   =D

   Mä en kuule oo ihan varma, että haluanko mä muuttua itte. Mä mieluummin muutan tädin mieleisekseni.
   Kävin eilen illalla harjoittelemassa assarin sängyn muokkaamista oman näköiseksi, kun kaikki olivat paikalla. Sain häädön, mutta olen sitkeä koira ja jatkan harjoituksia.

   Terveisin

   Ronja
   kouluttajakoira

   Poista
 3. Alunperin kommentin piti olla näin:

  Ronja, sillä Winstonilla on enemmänkin hyviä ajatuksia, esimerkiksi tämä: "Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts."

  Laitan tähän linkin, josta löytyy aina tilanteeseen sopiva viisaus, niin että voit lyödä tädin ällikällä: http://www.goodreads.com/author/quotes/14033.Winston_Churchill

  Se oman asenteen muuttaminen taitaa olla yksi vaikeimpia asioita, mutta onnistuessaan se voi olla iso juttu. Miksei se voisi sujua koiralta yhtä hyvin kuin ihmiseltäkin,hmmm, vai mahtaako sittenkään onnistua. Mitäs arvelet?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti