Taistelu huomiosta

Tunnistan, että haasteeni on taistelu huomiosta. Ihan kuin suoraan oppikirjasta.

"Vaikka kontaktin pohja on luottamuksessa, täytyy kontaktia ja yhteistyötä pohjustaa harjoittelulla ja vahvistaa mukavilla asioilla. Ulkona on mielenkiintoisia hajuja, ääniä, makuja, muita koiria ja ihmisiä. On leikkiä, haistelua ja jahtaamista. Ne kaikki toimivat palkkioina, jotka vahvistavat koiran käytöstä. Jos koira saavuttaa kaikki sitä kiinnostavat asiat taluttimessa vetämällä tai karkaamalla, se vetää tai karkaa jatkossakin. Joudut siis taistelemaan melkoisia haasteita vastaan! Miten voisit olla mielenkiintoisempi kuin jatkuvasti muuttuva hajumaailma, jota me ihmiset emme pysty edes aistimaan?
Tämä taistelu koiran huomiosta kannattaa aloittaa heti, kun pentu on tullut uuteen kotiin ja tutustunut siihen. Näin koulutuksella saavutetaan nopeimmin tuloksia. Siinä vaiheessa koiralle tarvitsee vain opettaa haluttu tapa käyttäytyä. Myöhemmin saatat joutua tekemään paljon enemmän töitä: koiran itse oppima käytös pitää korvata uudella tavalla käyttäytyä.
On ensiarvoisen tärkeää vahvistaa koko alkukoulutuksen ajan koiran omaehtoista kontaktia. Jos houkuttelet koiraa ottamaan kontaktin, sitä ei jatkossa ole, ellet houkuttele koiraa siihen. Se taas ei olisi kovin hyödyllistä. Muutenkin jatkokoulutuksen kannalta on äärimmäisen kätevää, jos koira tarjoaa itse kontaktia. Tätä hyödynnetään, kun koiraa opetetaan sietämään häiriöitä ja ohittamaan ihmisiä tai muita koiria. Tästä lisää artikkelin lopussa." Lähde: http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koira-kotona/ohjeita-tarkeimpien-taitojen-opettamiseen/kontakti-aloita-koulutus-tasta

Sisällä kotona (onnekseni) ja rappukäytävässä olen tämän taistelun voittanut, koira ottaa kontaktia, se haluaa miellyttää, käyttäytyy rauhallisesti, räpäyttää silmiään katsoessaan (= lupaus rauhanomaisista aikeista, näin olen kirjoista oppinut), kulkee vierellä, kääntyy selälleen rapsutettavaksi, istuu kiinni jne. Mutta kun menemme ulos, niin se on haastavaa juuri näiden kilpailevien ärsykkeiden takia ja kun joku on pennusta saakka saanut mennä kuin ellun kana. Sinne minne on nokka osoittanut. Ja koska tämän eläimen nokka, jota myös kuonoksi kutsutaan, kääntyy varsin nopeasti suunnasta toiseen, on menokin ollut välillä sen mukaista.

Kissan ja koiran (ja hevosen) koulutuksessa on se ero, että kissa kasvattaa itsensä. Sille ei oikeastaan tarvitse opettaa kuin laatikolle meno ja se on siinä. Raapimispuun paikka pitää olla sellainen, että kissa arvostaa sitä ja kokee sen turvalliseksi ja raapii enemmän siis puuta kuin sohvaa. Koira ja hevonen ovatkin sitten niitä, jotka tarvitsevat johdonmukaisen johtajan.

"Nameja käytetään lukuisia määriä hyvin pitkään. Juuri siksi herkkupalojen pitää olla pienenpieniä, vaikka silti koirasta erinomaisen makuisia." Lähde: http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koira-kotona/ohjeita-tarkeimpien-taitojen-opettamiseen/kontakti-aloita-koulutus-tasta  Ja kun namit ovat pieniä, kannattaa ainakin ison koiran omistajan käyttää hanskoja, että ei pääse eroon samalla myös sormenpäistään.

Hmmm... kyllähän lapsillekin pitää joistakin asioista jankuttaa enemmän kuin toisista. Miksi ei sitten koiralle.

Löysin tällaisen kuvan surffatessani



http://files.dogster.com/recom/prod_images/dogages.png


Lähde: http://files.dogster.com/recom/prod_images/dogages.png
 Kuvaan liittyvä teksti löytyy tästä linkistä: http://www.dogster.com/dogs-101/calculate-dog-age-in-dog-years

Täytyy sanoa, että jos tämä pitää edes osaksi paikkaansa, niin ei ole ihme, että olen jokseenkin pulassa. Siis jos nyt ihan oikein ymmärrän, niin koirani on tämän kuvan mukaan kokoa XL. Ja kun koira on 1-vuotias, se vastaa 16 vuotta ihmisen iässä. Ja kun tämä armas kuono ja häntä saapuivat meille samassa paketissa, niin se oli yli 16 vuotias, ehkä noin 18.  Huokaus. Ei ihme, että asioita täytyy selittää. Jos sä olet 18 vuotta saanut tehdä just niin kun sä itte haluut, ja sitten tulee joku niuho täti joka sanoo sulle, että ei saa ulkona niin kuin vetää... niin kyllähän siitä tulee erimielisyyttä.


Nyt täytyisi olla se kristallipallo tai viisastenkivi tai ne kolme viisasta miestä...


Terveisin

täti




Kommentit