Operaatio sauna, Kooste


Kuva MM


Operaatio sauna sai alkunsa siitä, että pyöröhirsinen tontillani oleva rakennus oli mielestäni a) täysin väärässä paikassa, kuten moni muukin runsaslukuiset ja pienet tontillani olevat piharakennukset, b) potentiaalista käyttöarvoaan vastaamattomassa käytössä (puutarhavajana!) ja c) sisällä olevan saunan kunnostaminen tuli ajankohtaiseksi. Siispä purkamaan hirsirakennusta. Tosin ensin tehtiin saunalle paikka. Koska vesilakiin tuli muutos otettiin tämä huomioon myös saunan perustamisessa siten, että saunan alle tehtiin ns. kvipesä. Eli kiviä, soraa ja hiekkaa, jotta saunassa käytetty pesuvesi suodattuu ennen luontoon päätymistään.

Käytännössä operaatio käynnistyi joskus huhtikuun lopussa/toukokuun alussa, kun sora ja hiekka olivat sen verran sulaa, että niitä pystyi kärräämään paikalle.Toukokuussa rakennettiin myös terassi sekä tehtiin peti valmiiksi toiselle siirrettävälle rakennukselle. Se kulkee nimellä vierasaitta, mutta on käytännössä ollut varastona/keittiönä rempan aikana. Tosin olen kyllä siellä nukkunutkin yhden kesän, kun päärakennuksessa ei oikein voinut olla.

Vielä saunan tilkitsemisessä on hieman säätöä, mutta olen päättänyt tehdä sitä vähitellen. Löylyt ovat ihanan kosteat. Vaikka lämpötila on + 80 C on saunassa silti helppo hengittää, toisin kuin kaupunkisaunassani, joka toimii sähköllä. Toisaalta myös saunahuone on huomattavasti pienempi kuin mökillä.


Tässä postauksessa on linkit saunan siirtämiseen ja valmistumiseen liittyviin postauksiin.





Postaukset aiheeseen liittyen:








Operaatio sauna, osa V, Ovi, kiuas ja savupiippu. (6/2020).

Operaatio sauna, osa VI,  Lauteet, kivet kiukaaseen ja saunomaan. (6/2020).


Operaatio sauna, osa VII Saunan ikkunat. (6/2020).

Operaatio sauna, osa III Vesikatto ja lattia. (6/2020).



Kommentit