Operaatio vanha sauna, osa I Vanhan kiukaan uusi elämä


Kuvat MM

Kun sain kiukaasta kivet kannettua ulos (niitä saatetaan edelleen tarvita), sain kuningasidean. Vanhassa saunassa ollut kiuas on niin sanottu omavalmiste ja se on varsin vankkaa tekoa.
Sain siis idean. Tästäpä tulee hyvä savustuspönttö. Vähän sellainen järeämpi. Olen nimittäin aina haaveillut savustuspöntöstä, jossa voisi valmistaa vähän suurempaakin lihanpalasta.

Esimerkiksi Narvin Kota-savustin on hyvin samantapainen kuin tämä nimenomainen kiuas. Pieni piippu syntyy mukavasti jo olemassaolevasta pätkästä ja asentamalla siihen pieni lisäkappale.
Vanhat uunipeltit toimivat sisällä nesteen kerääjinä ja vanha uunin ritilä paistoritilänä. Kun nämä sisukset poistaa, voi systeemiä käyttää hiiligrillinä. Jestas, että tässä taas innostuu. Kierrätys on parhaimmillaan juuri sitä, että vanha tuote saa uuden elämän.

Tämä tuleva savustuspönttö muuttaa siis sauna- ja kesäkeittiöalueelle. Se toimii samalla voimaharjoitteluprojektinani. Tehtäväni on pyörittää sitä yksi tai kaksi kierrosta päivässä pitkin pihaa oikealle paikalleen. Painoa kiukaalla on lähes 100 kg, joten kyseessä on aika haastava projekti. Olen ottanut siitä irti kaiken mahdollisen ylimääräisen, minkä kohtuudella saa pois.

Matka siis vasta alussa. Muita kiireitä pukkaa päälle sen verran tasaiseen tahtiin, että ei oikein ehdi paneutumaan tähän.

Kommentit