Mustatorvisieni

Kuva MM 
 
Löytyipä sitten mustatorvisieniesiintymä (Craterellus cornucopioides). Sain litran verran tätä herkkua. Muistelen, että edellisen kerran olen löytänyt tätä todella, todella kauan sitten. Nimittäin vuonna 1986. Siitä on totta tosiiaan aikaa. Menneellä vuosituhannella!


Kotiliedessä on tämän sienen tunnistamisohjeet:

Näistä tuntomerkeistä tunnistat mustatorvisienen

Herkullinen mustatorvisieni on helppo oppia tunnistamaan. Se on nimensämukaisesti harmaanmusta tai ruskeanharmaa, torvenmuotoinen sieni.

  • Itiöemä on korkeudeltaan 4–10 cm ja leveydeltään 2–5 cm. Muoto muistuttaa trumpettia tai suppiloa. Väriltään sieni on mustanruskea tai mustanrhamaa. Reuna aaltoinen ja epäsäännöllinen. Pinta on kuiva ja melkein sileä. Sienen alapinta on väriltään siniharmaa tai harmaa.
  • Jalka on ontto, putkimainen jatke lakille. Tyvi on sitkeä ja pahanmakuinen ja väriltään mustanharmaa.
  • Malto on nahkamaista ja ohutta. Haju on hedelmäinen. Maku on mieto ja aromikas. 
 Sieni viihtyy erityisesti kangasmetsissä ja lehdoissa. Todennäköisimmin sieniä kasvaa valoisissa paikoissa esimerkiksi pienaukkopaikoilla kaatuneen puun ympärillä tai lähellä polkuja.

Mustatorvisientä ei ole aina helppoa huomata metsässä kulkiessa, sillä se naamioituu helposti aluskasvillisuuden sekaan. Jos on löytänyt hyvän mustatorvisienipaikan, se kannattaa tarkistaa vuosittain. Sieni kasvaa paikalla rihmastona, vaikka se ei välttämättä tee joka vuosi suurta satoa. Sienen satoaika on elokuusta lokakuuhun.

(Kotiliesi)


Mustatorvisienestä kannattaa lukea lisää esimerkiksi Arktiset Aromit-sivustolta.

 

Kommentit