Siirry pääsisältöön

Sundomin viinitila

 Kuvat MM

Vierailu Vaasan Ekonomien mukana Sundomissa olevalle viinitilalle (28.6.2017) oli mielenkiintoinen kokemus. Sää suosi meitä. Aurinko paistoi ja ilma oli pitkästä aikaa suhteellisen lämmin.Nelimarkan saavutus on aivan uskomaton. Kun ottaa vielä huomioon, että EU-byrokratia ja Suomen lainsäädäntö eivät tätä toimintaa millään tavalla tee helpoksi. Sundom winen-sivustolla lukee näin: 
"Tilalla on n. 30 aaria viiniköynnöksiä ja viljelyä on tarkoitus laajentaa vuosittain n. 200 köynnöksellä. Valitettavasti ei suomalaisista rypäleistä tehtyä viiniä saa EU-määräysten johdosta myydä viininä. Halutessasi voit nauttia tutustumiskäynnin yhteydessä ryhmälle järjestettävässä viinimaistiaisissa suomalaista valko-, rosé- ja punaviiniä."
Suomalaista viinirypäleistä valmistettua viiniä ei myöskään saa myydä asiakkaille tilalta. Aivan käsittämätöntä. Suomalaisista viinirypäleistä valmistettua viinä ei saa myöskään kutsua viiniksi. Sitä kutsutaankin sitten nimellä ”suomalaisesta rypäleestä valmistettu alkoholipitoinen juoma”. Pimeä juttu. Ja kaikki johtuu siitä, että EU-byrokratian rattaissa Suomea ei ole merkitty viinimaaksi. Ks. Ylen uutinen aiheesta  tästä linkistä. Jutussa Nelimarkka toteaa, että viiniä saa valmistaa, mutta ei myydä: 
Nelimarkkaa kismittää, sillä viinitilayrittäjänä hänen kätensä ovat sidotut viinin myymisen suhteen.
– Suomea ei ole ilmoitettu tai haettu viinimaaksi EU:n direktiivin liitteeseen, eli suomalaisista rypäleistä valmistettua viiniä ei saa kutsua viiniksi. Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, jossa on tällainen tilanne. Kaikki suunnitelmat, mitä olen viininkasvatuksen suhteen tehnyt aikoinaan, ovat romahtaneet kyllä, Nelimarkka harmittelee. Lähde Yle 2013. (29.6.2017)
En tiedä, mitä suomalaiset poliitikot puuhaavat, kun eivät hoida tätä asiaa kuntoon. Luultavasti suomalaisesta viinistä tulisi aivan verraton vientituote. Eikö olisi ihan meidän kaikkien etu, että täällä olisi työpaikkoja ja huipputuotteita niin ruoan kuin juomienkin saralla. Suomessa ei tarvitse käyttää sellaisia kasvimyrkkyjä mitä lämpimissä maissa, sillä meidän talvi tappaa tuholaiset tehokkaasti.

Nelimarkka jakaa viinirypäleen kasvatustietoutta mielellään ja ei voi muuta kuin ihailla sitä tiedon määrää, joka hänellä oli! Tehty hurjasti kokeita ja välillä epäonnistuttu ja sattuman kautta sitten löydetty monta sellaista juttua, joista ollaan kiinnostuneita ulkomaita myöten. Myös niissä alkuperäisissä viinimaissa!


Pihassa oli runsaasti kaikenlaisia kasveja. Viherhuone, jossa saimme sitten maistaa viinejä, joita ei muuten saa kutsua viiniksi, toimii talvella tosiaan ihan viherhuoneena.

Asialleen omistautunut isäntä esitteli tilaa! On aina aivan mahtavaa kuunnella ihmistä, joka on löytänyt intohimon.
Köynnökset kasvat rinteissä. Välikössä on kiviä. Kivillä on tärkeä rooli lämpimänä pysymisessä. Eli tonttini kivet pääsevät kohta tositoimiin. Kiviksi viiniköynnösrivien väleihin.


Vesijohtoputket taipuvat kasvatuskehikoiksi.
Tästä on otettu mallia ulkomaita myöten!


Osa kasveista on kasvihuoneessa. Hmm... minun täytyy saada siitä omasta kasvihuoneestani riittävän suuri!


Suojaksi sopii peltikaton alle tarkoitettu muovi!
Lajikkeita, joita hän on kokeillut kasvattaa, on todella pitkä lista. Kolme tähteä on niillä lajikkeilla, jotka ovat menestyneet parhaiten Suomessa.

Mietin tässä jo, että olikohan tämä viiniköynnöshankintani ihan viisas juttu? Leviääkö homma käsiin? Onko tontillani kohta 1000 viinirypälettä tuottavaa yksilöä? Onneksi tontilleni ei mahdu sellaista määrää. Vaikka voihan maata aina ostaa lisää. Ainakin luultavasti. Mutta kasvupaikka, jonka kasveilleni valitsin  oli juuri oikea. Köynnökseni ovat rinteessä. Minun täytyy nyt vain istuttaa ne toisella tavalla, kun sain oppia viinitilavisiitillä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutos I

Kuvat MM

Ajattelin koota tähän mökin rempan vaiheista hieman materiaalia muistiin, jotta on helppo sitten katsoa, mitä on tullut tehtyä. Remppasuunnitelma ei ole kaikilta osin ihan pitänyt, sillä mukaan mahtuu sellaisia asioita, joita en osannut ottaa huomioon suunnitelmaa laatiessani. Jatkan sitten jossakin vaiheessa, kun homma on taas edennyt, tästä aiheesta otsikolla Muutos II.

Muutos on kyllä aika valtava. Ensiksi siitä ostohetkestä, rempan pölyisimmästä vaiheesta, tähän hetkeen. 

Aivan alussa mökki näytti tältä. Ihan söpö. Monen mielestä. Minunkin. Noin päällisin puolin. Mutta sisäinen timpurini vaati tehdä muutamalle suoranaiselle virheelle jotakin.
Ja minä tartuin ihan ensiksi sorkkarautaan ja hajotin ihan ensiksi kuistin. Ja sitten  terassin ystävän avustuksella. Siinä meni pari päivää, että saatiin kaikki purettua ja lankut kasaan. Samaan aikaan nappasin käteen lapion ja aloin, naapureiden kauhuksi, tuhota taloa ympäröiviä kukkapenkkejä sekä kaivaa esiin kissanluukkuja. Rap…

Operaatio kasvimaa

Kuvat MM

Minulla oli tänään maanataivapaa, johtuen lauantaina olleesta työpäivästä. Käytin tilaisuuden tietenkin hyväkseni ja heti aamulla suuntasin mökille.  Sain kuin sainkin kaikki loput lavat täyteen maa-ainesta. Olin ajatellut tekeväni neljä laatikkoa tänään, mutta sää suosi ja koska homma sujui, jatkoin lapiointia laatikko laatikolta.  Kuvat MM

Operaatio kasvimaa edistyy. Siirsin monivuotiset yrtit uuteen paikkaan, jotta kykenin laittamaan toisen kuljetuskauluksen kaikkiin kohtiin.


Kasvulaatikoita on nyt yhteensä 13 kpl. Yhdessä on kasvihuone päällä ja 12 ovat ilman.  


Täytyy myöntää, että on aika helpottunut olo. Voin tulevana viikonloppuna keskittyä tulevan kasvihuoneen nurkilla maa-aineksen siirtelemiseen ja kantojen kaivelemiseen. Jos sataa, putsaan takkaa.

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…