Koe-eläiminäkö?


Uusi-Suomi julkaisi artikkelin, jossa puhuttiin rasvoista.
|
"Tohtori Richard Smith väittää British Medical Journaliin kirjoittamassaan artikkelissa, että ruokapolitiikka monessa maassa on perustunut hataraan tietoon ja pitkän aikavälin seuraukset voivat olla karmeita.
Smith on aiemmin toiminut British Medical Journalin päätoimittajana ja esiintynyt BBC:llä tv-tohtorina. Hän toimii nykyisin Patients Know Best -yrityksessä, jonka tarkoituksena on antaa terveystietojen hallinta ihmisille itselleen.
Smith on käynyt artikkeliaan varten läpi viime vuosien keskeisimpiä ravintoon ja terveyteen liittyviä tutkimuksia ja suosituimpia aiheesta kirjoitettuja kirjoja.
Smith kritisoi erityisesti sitä, että ravintokeskustelussa ja -politiikassa on pyritty vähentämään rasvan, erityisesti tyydyttyneen rasvan käyttöä.
- Onnistunut yritys vähentää rasvan osuutta amerikkalaisten ja muiden ihmisten ruokavaliosta on ollut globaali, hallitsematon koe, joka kokeiden tavoin on hyvin voinut johtaa huonoihin lopputuloksiin, Smith kirjoittaa.
Hän toteaa, myös, että tämä ”rasvakoe” on saanut jatkoa. Smithin mukaan esimerkiksi voin korvaaminen transrasvoilla on ollut huono valinta. Kun transrasvat kiellettiin, ruokateollisuuden piti keskiä uusi keino: vaihtoesteröinti. Smithin mukaan myös se on hallitsematon koe ihmisten terveydellä.
Smith käsittelee artikkelissaan myös rasvan korvaamista hiilihydraateilla ja sokerilla, minkä seurauksena hiilihydraattien osuus ravinnosta on kasvanut. Smith toteaa, että yhä useammat tutkijat ovat alkaneet uskoa ylipainon ja siihen liittyvien sairauksien kasvun johtuvan hiilihydraattien hormonaalisista vaikutuksista.
Smith vaatii järeämpiä tutkimusperusteita ruokapolitiikan taustalle."

Olen perustellut voin ja kerman käyttöä sillä, että jos luonto olisi tarkoittanut ruokavaliomme jotenkin erilaiseksi, niin ne ainekset olisivat olleet sitten jo valmiiksi juuri sellaisia. Ongelma nykypäivänä on se, että syödään jatkuvasti yli tarpeen ja nimenomaan noita sokereita. Sokeria on todellakin joka paikassa. 

En itse juurikaan käytä valmisruokia enkä puolivalmisteita. Kun valmistaa ruoan perusraaka-aineista, tietää mitä syö. 

Kommentit