Tunne lukkosi

 

Kimmo Takasen tunne lukkosi- testi on mielenkiintoinen. Asiaa Takasesta ja testistä löytyy mm. Vantaanlaurista.

Ihminen tekee elämässään monia valintoja. Valintojen taustalla ovat usein tiedostattomat asiat. Asia voi tuntua tutulta ja turvalliselta. Kumppanin valinta voi olla yksi tällainen tiedostamaton valinta. Valitaan isän tai äidn kaltainen puoliso, koska ollaan tutulla pelikentällä. Tiedetään, miten tällaisen ihmisen kanssa pitää toimia.

 Meistä moni luultavasti lilluu ja räpistelee puoli elämäänsä erilaisissa tilanteissa, joihin on ajautunut tehtyään vapaasta tahdostaan valintoja, joiden perusteita ei ole sen syvällisemmin pysähtynyt miettimään. Tutulla "pelikentällä" on säännöt jotka tuntee. Vanha toimintamalli ei kuitenkaan välttämättä toimi. 

Kuinka aikusena uskaltaa ja voi muuttaa omaa toimintatapaansa, joka kerta toisensa jälkeen on johtanut harhaan tai huonoon tilanteeseen.


Vantaanlaurissa olevassa Takasen haastattelussa lukee kumppanin tiedostamattomasta mm. näin:
"Kumppanin tiedostamaton valinta
Lapsina opimme selviytymään vanhempiemme kanssa. Jos isä oli vaativa ja äiti uhrautuva, lapsi oppii keinot selviytyä tämäntyyppisten ihmisten kanssa.
– Isää kannatti vältellä, jos kokeesta tuli huono numero. Mieluummin näytti numeron äidille. Selviytyminen tietyntyyppisten vanhempien kanssa on taito. Myöhemmin saatamme hyödyntää sitä taitoa: otanpa uhrautuvan kumppanin, kun äiti oli uhrautuva – hänenlaisensa kanssa osaan toimia.
Kumppanin valita on tiedostamatonta, mutta omaa elämää tarkastellessa saattaa huomata, että kumppani on samanlainen kuin äiti tai isä.
– Voi käydä myös niin, että jos ei ole vanhemmalta saanut jotain, yrittää aikuisena läheisessä ihmissuhteessaan saada sen, mitä jäi aikoinaan vaille.
Jos ei lapsena saanut sitä, mitä tarvitsi, kannatti ajatella, ettei tarvitsekaan sitä. Näin oppii välttelevän käyttäytymisen, joka voi johtaa siihen, että vähättelee omia tarpeitaan.
– Esimerkiksi jos ei ole ollut isää, oppii ajattelemaan, ettei tarvitsekaan isää. Taustalla on kuitenkin pienen lapsen isänkaipuu, joka täytyy tukahduttaa, koska ei voi saada sitä, mitä tarvitsee."

Takasen mukaan 18 tunnelukkoa ovat:

alistuminen emotionaalinen estyneisyys
epäonnistuminen hylkääminen
hyväksynnän haku kaltoin kohtelu
kietoutuneisuus oikeutus
pessimistisyys rankaisevuus
riippuvuus riittämätön itsekontrolli
suojattomuus tunnevaje
uhrautuminen ulkopuolisuus
vaativuus vajavuus


Voit testata omat tunnelukkosi testillä. 

Avaa tunnelukkosi 


Millä tavalla omat tunnelukkosi ja parisuhteesi  ovat linkissä keskenään?
Millä tavalla asioihin regointisi on linkissä siihen, mitä sinulle on tapahtunut?
Mitä sinun kannattaisi oppia itsestäsi?
Valitsetko ammattisi hoitaaksesi itseäsi vai auttaaksesi muita?
Jos kuuntelet/autat muita odotatko, että toiset ymmärtäisivät kuunnella/auttaa sinua?
Pelkäätkö jääväsi yksin?
jne.Kommentit