Siirry pääsisältöön

Bataatin viljely


Kuva MM

Bataatti (Ipomoea batatas) on yksi suosikkini. Tänään kun väänsin bataattiranskalaisia, tuli mieleeni, että voisi kokeilla kasvattaa itse mökillä tätä herkkua. No puutarhasormeni alkoivat heti syyhyämään ja ajattelin, että jonkun on täytynyt tätä jo kokeilla, sillä meillä suomalaisilla on tapana tehdä kaikenlaista outoa. Ja totta tosiaan, Internetin ihmemaailmasta löytyi vaikka mitä! Sieltä löytyy myös bataatti-Antti!

No nyt, voitte olla varmoja,  on sitten koko kämppä täynnä keväällä bataatintaimia sekä valkosipulintamia yms. Partsilla vihertää ja siellä ja täällä vihertää. Voi jee, kun olen innossani! Täytyy vain mennä kaivelemaan, kun tulee taas lämpöasteita, vähän lisää tuota hiekkaa, jotta saan sekoiteltua sitä sopivasti tuohon multaan...

Tämän, alla olevan,  tekstin lähde, jossa on bataatin kasvatukseen liittyvää ohjeistusta, on julkaistu alunperin Viherpiha-lehdessä. Sen on kirjoittanut  Anne Kärkkäinen ja alkuperäisen artikkelin kuvan on ottanut Raija Kolehmainen. Artikkeli on kopioitu Meillä Kotona-sivustolta, joka on A-lehtien tuottama sivusto. Tämän artikkelin kuva on itse otettu. 

Asiantuntijana viljelyohjeessa on harrastelijaviljelijä Antti Laakso, joka on muuten entinen poliisi. Laakso on kirjoittanut bataatinviljelystä myös oppaan, kerrotaan Ylöjärven Sanomien tekstissä.  Tiivistetyt ohjeet bataatin kasvatukseen löytyvät Petri Karvisen (2015) kirjoittaman jutun lopusta:


Bataatti-Antin perusvinkit – näin kasvatat bataatteja

1) Hanki helmikuussa vähintään kaksi bataattia. Parhaat mukulat saat ulkomailta, mutta kaupan bataatitkin käyvät.
2) Laita bataatit maaliskuun alussa idätysmullalla täytettyihin muovirasioihin. Laita rasiat ikkunalle aurinkoiseen paikkaan ja kastele bataatteja joka päivä.
3) Toukokuun puolivälissä katko versot ja pätki ne. Laita katkaistut versot veteen juurtumaan esimerkiksi muutaman taimen nippuihin.
4) Istuta taimet maahan toukokuun lopulla. Kasvupaikan tulee olla aurinkoisella paikalla sijaitseva kohopenkki.
5) Kastele taimia runsaasti. Bataatit tarvitsevat lämpöä ja vettä – turvaa hyvät olosuhteet.
6) Korjaa sato syyskuun alussa. Vie bataatit heti nostamisen jälkeen 27-30-asteiseen pimeään tilaan 5-7 vuorokauden ajaksi.
7) Kun bataatit on lämpökäsitelty, siirrä ne viileään varastoon. Parhaita säilytyslaatikoita ovat vihannesten säilytykseen tarkoitetut laatikot. Lähde: Bataatti – kasvisten kuninkaallinen (Mediapinta, 2015)


Hanki helmikuussa kaksi hyväkuntoista bataattia kaupasta. Yhdestä juurimukulasta saat 20–30 tainta. Kaikki bataatit eivät idä, sillä ne on saatettu käsitellä itämisen estämiseksi.

Esikasvatus

Istuta bataatit maaliskuun alussa. Käytä laakeita muovilaatikoita tai -rasioita. Puhkaise pohjaan muutama vedenpoistoreikä. Täytä rasiat taimimullalla ja upota bataatit multaan kyljelleen vain osittain. Jätä suipompi pää näkyviin, sillä versot kasvavat yleensä siitä. Pane itämään lämpimälle ja aurinkoiselle ikkunalle. Valele bataattia päivittäin vedellä. Violetteja silmuja alkaa ilmestyä parin viikon kuluttua.

Tuenta

Kun versot kasvavat, tue ne kepeillä pystyyn niin, että versot saavat valoa ja kasvavat vapaasti toisiinsa syheröitymättä.

Pistokkaat

Ota versoista juurrutettavia pistokkaita 10.–15. toukokuuta. Leikkaa 15–25 sentin pätkiä. Ylimääräiset lehdet voit syödä pinaatin tavoin.
Sido pistokkaat muutaman versonpätkän nipuiksi ja juurruta vesiämpärissä. Juuret kasvavat sopiviksi viikossa. Liian pitkiä juuria ei kannata odottaa, sillä bataatille on edullisempaa kasvattaa juuret maassa.

Kasvupaikka

Tee kohopenkit. Esilämmitä maa toukokuun alkupuolella peittämällä penkkien paikat läpinäkyvällä rakennusmuovilla. Paras kasvupaikka on lämmin etelärinne ja kuohkea maa, joka on lannoitettu lantakompostilla edellissyksynä. Sopiva pH on 5,8–6,6.

Istutus

Istuta taimet maahan toukokuun 20. päivän jälkeen yöpakkasten mentyä ja maan lämmettyä yli 12-asteiseksi. Leikkaa muoviin ristiviillot 30 sentin välein ja jätä riviväliksi 90–120 senttiä.
Istuta taimet varovasti aukkoihin ja tee multaan painanne taimen ympärille, jotta kasteluvesi ohjautuu siihen.

Suojaaminen

Suojaa taimet yksin- tai tarpeen mukaan kaksinkertaisella harsolla. Harsot voi poistaa juhannuksena, jos kylmänvaaraa ei enää ole. Poikkeuksellisen kylmänä kesänä suojaa bataatit kasvutunnelilla.

Kastelu

Kastele bataattejasi alkuvaiheessa päivittäin kuivana aikana.

Sato

Nosta sato syyskuun loppupuolella. Käytä talikkoa ja kaiva syvältä varovasti, sillä juuret ovat melko hauraita ja mutkikkaita. Käsittele nostettuja juuria varovasti, jotta ne eivät vaurioidu ja ala pilaantua.

Vie nostetut bataatit heti pimeään, 27–30-asteiseen tilaan, jossa on hyvä ilmanvaihto ja  85–90 prosentin suhteellinen kosteus. Pidä tässä lämpökäsittelyssä 5–7 päivää, jolloin bataatteihin kasvaa varastointikestävä kuori. Paras säilytysastia on ilmava muovinen verkkopohjainen vihanneslaatikko.

Säilytys


  • Siirrä lämpökäsitellyt bataatit varastoon, jossa on pimeää, lämpöä 15 astetta ja hyvä ilmanvaihto.

  • Bataattia ei saa säilyttää jääkaapissa, kellarissa tai missään alle 10 asteen lämpötilassa, koska silloin se pilaantuu.

Asiantuntija artikkelissa on harrastajaviljelijä Antti Laakso.

Lisää bataatista ja sen kasvatuksesta:

Bataatti. Wikipedia. (9.12.2017). 

Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi! Puutarha.net. (9.12.2017).

Karvinen, Petri. (2015). Makea mukula vei poliisin mennessään. Yöjärven Sanomat. (9.12.2017). 

Kivikangas. (2017).  Bataatin kasvatus kasvihuoneessa. (9.12.2017).
 
Laakso, Antti. (2015).   Bataatti kasvisten kuninkaallinen : bataatin kasvatus Suomessa. Mediapinta. Tampere. (9.12.2017).

Puutarha-artikkelit. Bataatin viljely. (9.12.2017)
 
Tikkanen, Jouko. (2016). Poiminta lehdestä nro 5/2016: Bataatista uusi viljelykasvi Suomeen?. Puutarha-Sanomat. (9.12.2017). 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…

Mitä sinulle toivoisin

Kuvan lähde: http://blogs-images.forbes.com/siimonreynolds/files/2014/02/Growth-stopwatch.jpg


Mitä sinulle toivoisin on Jörg Zinkin syvällinen runo.  Tämän runon sanoin hyvää vuotta 2015!


Jörg Zink: Mitä sinulle toivoisin
Mitä sinulle toivoisin? Saduissa kerrotaan — yhä uudestaan — kuinka tieltä poikkesi muuan vieras köyhien ihmisten tupaan.
Kun hän seuraavana aamuna hyvästeli, kävi ilmi että hän ei ollutkaan mikään tavallinen kulkuri. Saatte toivoa kolmea asiaa, hän sanoi. Katsokaakin, että toivotte tosi hyvää.
Ja sitten kerrotaan, miten jotkut toivoivat itsensä turmioon ja jotkut onneen, aina sen mukaan olivatko tyhmiä vai viisaita.
Kun huomasin sammalessa punaisia sieniä, "onnentuojia", muistin tuon kulkurin ja hänen kolme toivomustaan. Loistava väri voi pettää ja onni voi lehahtaa pois kuin sininen perhonen.
Kuvittelen, miten tuo tuntematon kulkuri kohtaisi sinut. Hän olisi vieraana yli yön ja aamulla hän neuvoisi sinua toivomaan oikein.
Mitä hän sanoisi?
Ehk…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…