Siirry pääsisältöön

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen


 Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.

Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuitenkin koolin tuon laudoituksen alle etteivät vuorilaudat ole suoraan hirren päällä. Näin varmistan, että ilma kiertää ja hirret pysyvät kuivana.


Museoviraston korjauskortti, Hirsitalon rungon korjaus (20.6.2017), on  ytimekäs esitys aiheeseen. 

Suomirakentaa.fi-sivustolla on artikkeli otsikolla vanhan hirsitalon korjaaminen (20.6.2017).  Tamperelainen-lehdessä on haastateltu Talotohtori Panu Kailaa, miten hirret vaihdetaan? (20.6.2017)

Jotakin yleistä löytyy tästä Hirsitalo (20.6.2017) ja Kysy, vastaamme -palvelun sivustolla on kyselty Hirsiseinä korjaamisesta ja saatu vastaus (20.6.2017) 

TS Juurrutus -blogissa John Björkman kirjoittaa 90-vuotiaan hirsitalonsa korjaamisesta (20.6.2017). Törmäsin Björkmanin juttuun, joka oli otsikoitu Lahoyllätys ei ole  paniikin paikka (20.6.2017). Näin se on hirsitalossa! Hirsitalot ovat siinäkin mielessä erittäin ekologisia. On hyväksyttävä se, että niissä vähän vetää, lattiat ovat kylmiä (tossut tai villasukat auttavat kummasti) ja niihin ei kannata laittaa ihan kaikkia nykyajan mukavuuksia, vaan kannattaa jättää näkyviin hieman myös sitä historiaa, joka talossa on.

Väkerryksiä-blogissa on yksi selkeimmistä kuvasarjoista, miten homma tehdään.  (10.7.2017).


Alimmaisen hirren vaihto-haku (10.7.2017) googlessa antaa hyviä kuvia ja kuvien kautta pääsee sivustoille, joilta löytyy sitten aiheesta hieman lisää tietoa.

Melkorohketatemppu-blogissa, joka on otsikoitu Tuparaitti ja umpipiha, on paljon hyvää asiaa hirsirakentamisesta! (10.7.2017). Kattoakin on tässä projektissa liikutettu takaisin paikoilleen.

Riuttala-old school-blogissa on hirsikoulun rempasta. (10.7.2017).


Aiheeseen liittyviä videoitakin löytyySuomen Hirsitalo ry (https://youtu.be/rTICE0-Ygsc 20.6.2017)
Tässä viedossa olin näkevinäni eristyksenä lasivillaa. Älkää hyvät ihmiset oikeasti pilatko sillä hirsitaloanne! Lasivilla kerää kosteutta ja kerran kastuttuaan se ei enää kuivu, vaan alkaa luovuttaa kostetutta hirsiin. Näin on käynyt juuri omassa talossani. Edellinen omistaja on laittanut lattian alle lasivillaa, se on kostunut, koska kukkapenkit ovat olleet talon seinustalla ja ns. kissanluukut ovat tukittu. Liian  korkealla olevien kukkapenkkien kautta on  päässyt vettä multapenkkiin ja multapenkin päällä oleva lasivilla on kastunut ja vesi on imeytynyt hirsiin. Hirret eivät ole tuulettuneet, koska kissanluukut on tukittu. Ilmankierto on aivan välttämätöntä hirsitalolle. Systeemi perustuu painovoimaiseen ilmanvaihtoon, jossa tärkeä osa on kissanluukuilla.


(Jos video ei jostain syystä näy, kokeile tästä linkistä https://youtu.be/RgtPHMhMmbY 20.6.2017)

Ja tässä yksi videon ja valokuvien sekoitus, jossa hieman myös kengityksestä. (https://youtu.be/dddJeABZQAs linkki videoon 20.6.2017).


Hirren varauksen teko

Ammattilainen asialla, mutta älä ihmeessä tee noita korjausliikkeitä ja pidä käynnissä olevaa moottorisahaa samalla kädessäsi. Leikkaat helposti itsesi kahtia.... Pelottavaa.( https://youtu.be/nJvYOFD78Cc   20.6.2017)

Olen kiitollinen kaikista vinkeistä hyviin hirsienkorjaussivustoihin. Laita kommentti tai suoraan sähköpostia osoitteella otto.thekissa(@)gmail.com

Lähteitä ja lukemistoa

Hongos (alan yritys 20.6.2017)  

Suomen hirsitaito ry. (20.6.2017)

(Edit  10.7.2017)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…