Siirry pääsisältöön

Mihin koriin munat kannattaisi laittaa?


Kuvat MM

Olen saanut viimeisen 7-8 vuoden aikana useita kirjeitä ja puheluja liittyen Anvian (nykyinen Viria Oyj) puhelinosakkeen ostamiseen. Nyt viimeisin sai jostakin syystä sarkasmini puhkeamaan kukkaan. 

Ajattelin nimittäin, että myyjällä on  aina oikeus esittää tarjoukseen vastatarjous. Ostaja sitten vain päättää sen, hyväksyykö hän vastatarjouksen vai ei.Omistuksessani oleva ainokainen Anvian osakkeeni on peräisin Etelä-Pohjanmaan puhelinosuuskunnasta, jonka silloinen Vaasan Puhelin Oy osti joskus menneisyydessä. Voisi tietenkin todeta, että nyt sitten omia lääkkeitähän Viria tässä nauttii, joten antaa mennä vain.

Kysymys on kuitenkin jonkinasteisesta periaatteesta, joita meillä jääräpäisillä vanhemmilla pohjalaisnaisilla näyttää vielä olevan. Osuuskuntaperiaatteisiin, toisin kuin osakeyhtiän toimintaperiaatteisiin, kuuluu jäsenistänsä hyvän edistäminen. Osakeyhtiön tarkoituksena on lähtökohtaisesti tuottaa voittoa omistajilleen. Asiakkaat ovat niitä, joita on tarkoitus saada mahdollisimman paljon euroja kirstun pohjalle ja niitä euroja sitten jaetaan osakkeenomistajille osinkoina ja yhä enenevässä määrin johtajien optioinin, bonuksiin, palkkoihin ja palkkoihin.Tästä näkökulmasta käsin, minäkin osakkeenomistajana, haluan hyötyä omistuksestani mahdollisimman paljon. En tässä muuttumassa maailmassa pysty varmistamaan sitä, että paikallinen puhelinyhtiö saa jatkaa toimintaansa. Todennäköisesti kaikki toiminnot siirretään pääkaupunkiseudulle ja sieltä sitten tänne saadaan palvelut ehkä netin välityksellä.

Myydäkö siis osake hernekeittolautasesta vai oikeastiko siitä pitäisi saada jotakin? Vai mitä OTC-sijoitus. Tarjous maksaa 1000 €/osake on ihan naurettava yhtiöstä, jolla on omaa pääomaa (=varallisuutta) osaketta kohden 2435 €. Eli vähimmäishinta, jonka minä haluan osakkeesta saada on vähintään täsmälleen tuo 2435 €/osake tai mieluusti vähän enemmän. Sillä kun osake splitataan siinä vaiheessa, kun se muuttuu pörssiyhtiöksi, minulla on luultavasti hyppysissäni 100 tai 200 uuden yhtiön osaketta ja todennäköisesti listautumisannissa myös etuosto-oikeus listautuvan yrityksen osakkeisiin.

On siis raivostuttavaa, että näitä OTC-sijoituksen tai vastaavan tarjouksia saapuu meille osakkeenomistajille, joista osa on sen verran iäkkäitä, että he eivät välttämättä ymmättä ollenkaan, millainen arvopaperi heillä on arvo-osuustilillä. Lisäksi Viria maksaa hyvin osinkoa. Tähän mennessä osikoa on tullut  80 €/osake ja nyt kuluneelta tilikaudelta peräti 160 €/osake. Eli tämä osake on kaiken lisäksi vielä erittäin tuottoisakin. 

Joten mummat ja paapat,  älkää nyt vaan luopuko Virian osakkeesta. Se ei ole arvoton ja sen arvonalenemista ei ole odotettavissa. Splittaaminen tarkoittaa sitä, että osake jaetaan useampaan osaan. Se on tapana, kun yritys listautuu pörssiin. Siellä tavoitellaan pääomaa yrityksen kehittämiseksi.

Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit

 1. Ai teille maksetaa enenmän osinkoa, kun täällä vaan 100€ Myntihinta ois kyllä huomattavasti korkeampi 1700€

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kannattaa ottaa selvää, paljonko yrityksellä on omaa pääomaa/osake. Hinta pitää olla vähintään se kun on kyse näistä listaamattomista osakkeista. Eli Virialla on 2435 €/osake. Se on aika monta rahaa enemmän kuin tarjottu 1000 €. Harmittaa, jos asiasta vähemmän perillä olevat menevät näiden sijoitusyhtiöiden retkuun. Ne antavat sellaisen kuvan, että "ole tyytyväinen, että me vielä pelastamme rahasi,saat sentään tonnin". Kun ystävämme elisa valtasi Viran nurkkaa, se maksoi yli 2000 €/osake.

   Täällä on nyt ensimmäistä kertaa 160 €/osake tuo osinko. Aiemmin ollut 80 €. Kyllähän se siitä putoaa tuo tuotto reippaasti, kun yhtiö listautuu.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…

Mitä sinulle toivoisin

Kuvan lähde: http://blogs-images.forbes.com/siimonreynolds/files/2014/02/Growth-stopwatch.jpg


Mitä sinulle toivoisin on Jörg Zinkin syvällinen runo.  Tämän runon sanoin hyvää vuotta 2015!


Jörg Zink: Mitä sinulle toivoisin
Mitä sinulle toivoisin? Saduissa kerrotaan — yhä uudestaan — kuinka tieltä poikkesi muuan vieras köyhien ihmisten tupaan.
Kun hän seuraavana aamuna hyvästeli, kävi ilmi että hän ei ollutkaan mikään tavallinen kulkuri. Saatte toivoa kolmea asiaa, hän sanoi. Katsokaakin, että toivotte tosi hyvää.
Ja sitten kerrotaan, miten jotkut toivoivat itsensä turmioon ja jotkut onneen, aina sen mukaan olivatko tyhmiä vai viisaita.
Kun huomasin sammalessa punaisia sieniä, "onnentuojia", muistin tuon kulkurin ja hänen kolme toivomustaan. Loistava väri voi pettää ja onni voi lehahtaa pois kuin sininen perhonen.
Kuvittelen, miten tuo tuntematon kulkuri kohtaisi sinut. Hän olisi vieraana yli yön ja aamulla hän neuvoisi sinua toivomaan oikein.
Mitä hän sanoisi?
Ehk…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…