Siirry pääsisältöön

Mihin koriin munat kannattaisi laittaa?


Kuvat MM

Olen saanut viimeisen 7-8 vuoden aikana useita kirjeitä ja puheluja liittyen Anvian (nykyinen Viria Oyj) puhelinosakkeen ostamiseen. Nyt viimeisin sai jostakin syystä sarkasmini puhkeamaan kukkaan. 

Ajattelin nimittäin, että myyjällä on  aina oikeus esittää tarjoukseen vastatarjous. Ostaja sitten vain päättää sen, hyväksyykö hän vastatarjouksen vai ei.Omistuksessani oleva ainokainen Anvian osakkeeni on peräisin Etelä-Pohjanmaan puhelinosuuskunnasta, jonka silloinen Vaasan Puhelin Oy osti joskus menneisyydessä. Voisi tietenkin todeta, että nyt sitten omia lääkkeitähän Viria tässä nauttii, joten antaa mennä vain.

Kysymys on kuitenkin jonkinasteisesta periaatteesta, joita meillä jääräpäisillä vanhemmilla pohjalaisnaisilla näyttää vielä olevan. Osuuskuntaperiaatteisiin, toisin kuin osakeyhtiän toimintaperiaatteisiin, kuuluu jäsenistänsä hyvän edistäminen. Osakeyhtiön tarkoituksena on lähtökohtaisesti tuottaa voittoa omistajilleen. Asiakkaat ovat niitä, joita on tarkoitus saada mahdollisimman paljon euroja kirstun pohjalle ja niitä euroja sitten jaetaan osakkeenomistajille osinkoina ja yhä enenevässä määrin johtajien optioinin, bonuksiin, palkkoihin ja palkkoihin.Tästä näkökulmasta käsin, minäkin osakkeenomistajana, haluan hyötyä omistuksestani mahdollisimman paljon. En tässä muuttumassa maailmassa pysty varmistamaan sitä, että paikallinen puhelinyhtiö saa jatkaa toimintaansa. Todennäköisesti kaikki toiminnot siirretään pääkaupunkiseudulle ja sieltä sitten tänne saadaan palvelut ehkä netin välityksellä.

Myydäkö siis osake hernekeittolautasesta vai oikeastiko siitä pitäisi saada jotakin? Vai mitä OTC-sijoitus. Tarjous maksaa 1000 €/osake on ihan naurettava yhtiöstä, jolla on omaa pääomaa (=varallisuutta) osaketta kohden 2435 €. Eli vähimmäishinta, jonka minä haluan osakkeesta saada on vähintään täsmälleen tuo 2435 €/osake tai mieluusti vähän enemmän. Sillä kun osake splitataan siinä vaiheessa, kun se muuttuu pörssiyhtiöksi, minulla on luultavasti hyppysissäni 100 tai 200 uuden yhtiön osaketta ja todennäköisesti listautumisannissa myös etuosto-oikeus listautuvan yrityksen osakkeisiin.

On siis raivostuttavaa, että näitä OTC-sijoituksen tai vastaavan tarjouksia saapuu meille osakkeenomistajille, joista osa on sen verran iäkkäitä, että he eivät välttämättä ymmättä ollenkaan, millainen arvopaperi heillä on arvo-osuustilillä. Lisäksi Viria maksaa hyvin osinkoa. Tähän mennessä osikoa on tullut  80 €/osake ja nyt kuluneelta tilikaudelta peräti 160 €/osake. Eli tämä osake on kaiken lisäksi vielä erittäin tuottoisakin. 

Joten mummat ja paapat,  älkää nyt vaan luopuko Virian osakkeesta. Se ei ole arvoton ja sen arvonalenemista ei ole odotettavissa. Splittaaminen tarkoittaa sitä, että osake jaetaan useampaan osaan. Se on tapana, kun yritys listautuu pörssiin. Siellä tavoitellaan pääomaa yrityksen kehittämiseksi.

Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit

 1. Ai teille maksetaa enenmän osinkoa, kun täällä vaan 100€ Myntihinta ois kyllä huomattavasti korkeampi 1700€

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kannattaa ottaa selvää, paljonko yrityksellä on omaa pääomaa/osake. Hinta pitää olla vähintään se kun on kyse näistä listaamattomista osakkeista. Eli Virialla on 2435 €/osake. Se on aika monta rahaa enemmän kuin tarjottu 1000 €. Harmittaa, jos asiasta vähemmän perillä olevat menevät näiden sijoitusyhtiöiden retkuun. Ne antavat sellaisen kuvan, että "ole tyytyväinen, että me vielä pelastamme rahasi,saat sentään tonnin". Kun ystävämme elisa valtasi Viran nurkkaa, se maksoi yli 2000 €/osake.

   Täällä on nyt ensimmäistä kertaa 160 €/osake tuo osinko. Aiemmin ollut 80 €. Kyllähän se siitä putoaa tuo tuotto reippaasti, kun yhtiö listautuu.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutos I

Kuvat MM

Ajattelin koota tähän mökin rempan vaiheista hieman materiaalia muistiin, jotta on helppo sitten katsoa, mitä on tullut tehtyä. Remppasuunnitelma ei ole kaikilta osin ihan pitänyt, sillä mukaan mahtuu sellaisia asioita, joita en osannut ottaa huomioon suunnitelmaa laatiessani. Jatkan sitten jossakin vaiheessa, kun homma on taas edennyt, tästä aiheesta otsikolla Muutos II.

Muutos on kyllä aika valtava. Ensiksi siitä ostohetkestä, rempan pölyisimmästä vaiheesta, tähän hetkeen. 

Aivan alussa mökki näytti tältä. Ihan söpö. Monen mielestä. Minunkin. Noin päällisin puolin. Mutta sisäinen timpurini vaati tehdä muutamalle suoranaiselle virheelle jotakin.
Ja minä tartuin ihan ensiksi sorkkarautaan ja hajotin ihan ensiksi kuistin. Ja sitten  terassin ystävän avustuksella. Siinä meni pari päivää, että saatiin kaikki purettua ja lankut kasaan. Samaan aikaan nappasin käteen lapion ja aloin, naapureiden kauhuksi, tuhota taloa ympäröiviä kukkapenkkejä sekä kaivaa esiin kissanluukkuja. Rap…

Operaatio kasvimaa

Kuvat MM

Minulla oli tänään maanataivapaa, johtuen lauantaina olleesta työpäivästä. Käytin tilaisuuden tietenkin hyväkseni ja heti aamulla suuntasin mökille.  Sain kuin sainkin kaikki loput lavat täyteen maa-ainesta. Olin ajatellut tekeväni neljä laatikkoa tänään, mutta sää suosi ja koska homma sujui, jatkoin lapiointia laatikko laatikolta.  Kuvat MM

Operaatio kasvimaa edistyy. Siirsin monivuotiset yrtit uuteen paikkaan, jotta kykenin laittamaan toisen kuljetuskauluksen kaikkiin kohtiin.


Kasvulaatikoita on nyt yhteensä 13 kpl. Yhdessä on kasvihuone päällä ja 12 ovat ilman.  


Täytyy myöntää, että on aika helpottunut olo. Voin tulevana viikonloppuna keskittyä tulevan kasvihuoneen nurkilla maa-aineksen siirtelemiseen ja kantojen kaivelemiseen. Jos sataa, putsaan takkaa.

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…