Siirry pääsisältöön

Sinkkunaisen latauspaikka eli täti mökillä
Päätin sitten ryhtyä harrastamaan mökkeilyä tultuani täysi-ikäiseksi. Ajattelin kolmea lausahdusta, jotka putkahtivat eteeni kysymättä ja pyytämättä. Ensimmäinen oli Thomas A. Edisonin: "Tilaisuus jää monelta huomaamatta, koska sillä on yllä haalarit ja se näyttää työnteolta." Moni nimittäin välttää työntekoa viimeiseen asti. Toisaalta ne samat tyypit sitten taitavat olla näreissään, kun joku raataa ja sitten sen raatajan elämä tuntuukin helpolta ja kivalta.

Sitten Positiivareiden sivusto herätteli epäröinnin kynnyksellä: "Ihminen joka tahtoo keksii keinot. Ihminen joka ei tahdo keksii selitykset." Näin se on. Kaikkiin asioihin, miksi niitä ei tee, löytää aivan varmasti vähintään 10 tai 15 erilaista syytä. Ainakin minä löydän. Helposti. Ja jos  en löydä, voin kilauttaa kaverille ja pyytää apua.

Sitten kolmas ajatus, jota tutkailin ennen mökin hankintaa, on lähtöisin Paulo Coelhon kynästä: "Hän tiesi, että hänen oli päätettävä halusiko hän sen mihin oli tottunut vai sen mistä haaveili." Päätin että on aika ryhtyä toteuttamaan haaveita. Sillä elämä on oikeasti täällä tänään.

Kysyin itseltäni, onko mökin hankkimatta jättäminen sellainen asia, jota kadun kuolinvuoteellani tyyliin, voi kun olisin silloin uskaltanut. Totesin, että on se. Siksi hankin mökin. Että minun ei tarvitsisi miettiä, miksi en uskaltanut kokeilla.

Monen mielestä tässä ei ole mitään järkeä. Pitääkö olla? Pitääkö harrastuksissa olla järkeä? Pitääkö harrastusten olla tuottavia? Onko uuden auton ostamisessa järkeä. Mielestäni ei ole. Monella on kuitenkin huomattavasti kalliimpi auto, mitä mökkini on tai mitä se tulee koskaan, edes täydellisen remontin jälkeen, olemaan. Hienonkin auton arvo laskee vauhdilla. Voi olla että mökkini arvokin laskee, sillä se ei sijaitse alueella, joka olisi himottua asuntoaluetta. Mutta mitä väliä? Kuolinpaidassani ei ole taskuja. Ja jos mökki ei ole mieluinen jälkeläisilleni, niin en voi asialle mitään. Tämä on minun harrastukseni. Tavoitteenani on saada mökki sellaisen kuntoon, että voin olla täysipäiväinen puutarhuri kesäisin.

Harrastuksia on erilaisia. Joku käy kuntosalilla "vääntämässä" rautaa, minä väännän sorkkaraudalla ja hakkaan vasaralla. Nautin kun näen kätteni jäljen ja opin asioita, joita en ole koskaan kuvitellut tekeväni.

Joku toinen taas tykkää matkustella maailmalla. Minä viihdyn vallan mainiosti luonnon rauhassa. Nautin aikaisista auringonnousuista ja takan lämmöstä syyssateella. Tämä on sinkkunaisen latauspaikka.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…