Sinkkunaisen latauspaikka eli täti mökillä
Päätin sitten ryhtyä harrastamaan mökkeilyä tultuani täysi-ikäiseksi. Ajattelin kolmea lausahdusta, jotka putkahtivat eteeni kysymättä ja pyytämättä. Ensimmäinen oli Thomas A. Edisonin: "Tilaisuus jää monelta huomaamatta, koska sillä on yllä haalarit ja se näyttää työnteolta." Moni nimittäin välttää työntekoa viimeiseen asti. Toisaalta ne samat tyypit sitten taitavat olla näreissään, kun joku raataa ja sitten sen raatajan elämä tuntuukin helpolta ja kivalta.

Sitten Positiivareiden sivusto herätteli epäröinnin kynnyksellä: "Ihminen joka tahtoo keksii keinot. Ihminen joka ei tahdo keksii selitykset." Näin se on. Kaikkiin asioihin, miksi niitä ei tee, löytää aivan varmasti vähintään 10 tai 15 erilaista syytä. Ainakin minä löydän. Helposti. Ja jos  en löydä, voin kilauttaa kaverille ja pyytää apua.

Sitten kolmas ajatus, jota tutkailin ennen mökin hankintaa, on lähtöisin Paulo Coelhon kynästä: "Hän tiesi, että hänen oli päätettävä halusiko hän sen mihin oli tottunut vai sen mistä haaveili." Päätin että on aika ryhtyä toteuttamaan haaveita. Sillä elämä on oikeasti täällä tänään.

Kysyin itseltäni, onko mökin hankkimatta jättäminen sellainen asia, jota kadun kuolinvuoteellani tyyliin, voi kun olisin silloin uskaltanut. Totesin, että on se. Siksi hankin mökin. Että minun ei tarvitsisi miettiä, miksi en uskaltanut kokeilla.

Monen mielestä tässä ei ole mitään järkeä. Pitääkö olla? Pitääkö harrastuksissa olla järkeä? Pitääkö harrastusten olla tuottavia? Onko uuden auton ostamisessa järkeä. Mielestäni ei ole. Monella on kuitenkin huomattavasti kalliimpi auto, mitä mökkini on tai mitä se tulee koskaan, edes täydellisen remontin jälkeen, olemaan. Hienonkin auton arvo laskee vauhdilla. Voi olla että mökkini arvokin laskee, sillä se ei sijaitse alueella, joka olisi himottua asuntoaluetta. Mutta mitä väliä? Kuolinpaidassani ei ole taskuja. Ja jos mökki ei ole mieluinen jälkeläisilleni, niin en voi asialle mitään. Tämä on minun harrastukseni. Tavoitteenani on saada mökki sellaisen kuntoon, että voin olla täysipäiväinen puutarhuri kesäisin.

Harrastuksia on erilaisia. Joku käy kuntosalilla "vääntämässä" rautaa, minä väännän sorkkaraudalla ja hakkaan vasaralla. Nautin kun näen kätteni jäljen ja opin asioita, joita en ole koskaan kuvitellut tekeväni.

Joku toinen taas tykkää matkustella maailmalla. Minä viihdyn vallan mainiosti luonnon rauhassa. Nautin aikaisista auringonnousuista ja takan lämmöstä syyssateella. Tämä on sinkkunaisen latauspaikka.


Kommentit