Siirry pääsisältöön

Eteinen lähes purettuKuvat MM

 Tänään sitten sain eteisestä lähes kaikki lastulevyt pois. Niitä jäi vielä lautaseinille, mutta saavat ollakin. Eteisen nostaminen ja laudoituksen uusiminen on kesän 2019 tai kesän 2020 juttu. 

Viimeinen levy pamahti alas ja jalkani jäi vähän alle. Onneksi olivat turvakengät jalassa! Tosin sattui tietenkin niin, että levyn kärki osui juuri siihen kohtaan, jossa on nauhat... Sattuihan se vähän.

Mökki muuttui aivan toisenlaiseksi! Nyt kun eteinen on lähes sen krokuinen kun sen tulisikin olla, on se aika upea. Tuntuu paljon tilavammalta. Suorastaan mahtavalta. En meinannut malttaa lähteä kotiin ollenkaan. Istuin vain ja tuijotin hirsiseinää.

Lastulevyt raahasin tulevan mansikkamaan paikalle. Säästyy hieman naisvoimia lapiohommissa, kun näännyttää rikkaruohot sun muut parin vuoden ajan.

Mökille huristeli myös naapuri katsomaan, mitä olen puuhannut. Totesi, että sä taidat olla tuollainen perinnetimpuri. Sovittiin siinä samalla, että hän tulee jossakin vaiheessa vähän työntämän traktorilla vähän soraa kasaan, kun  pitäisi saada pihan kallistuksia kuntoon. Ei tarvitse käyttää soran lapioimiseen ja siirtämiseen aikaa. 

Ennen kuin pihassa voi mitään lanata, täytyy tehdä ainakin yksi reissu kaatopaikalle. On taas lasivillaa, lastulevyn palasia, muovia ja sitä ikivanhaa muovimattoa... Sekä menneenä syksynä kaivettua maakellarin rojua.

Sovittiin myös, että tulevana keväänä hän tulee kaatamaan muutaman koivun, sillä vaikka sahaa osaan käyttää, ehkä en ihan taida noita koivuja ruveta kaatamaan. Olen kyllä joskus nuorena sellaista puuhannut, mutta nyt kun ikää on enemmän kuin 15 vuotta, niin on tullut myös ymmärrystä riskeistä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…