Siirry pääsisältöön

Välienselvittelyä


Kuvat MM

Mau tässä kirjoittaa Tädin eläintarhan Igor "Lupu" Stravinski. On ollut aika värikäs kuukausi. En olisi oikeastaan kyennyt kuvittelemaan, että muutto länsirannikolle saisi aikaan näin erikoisia piirteitä tuossa ihan tavallisessa ja ennen niin sopuisassa Ellassa. 

Ella on julistautunut sohvankulman kuningattareksi eikä siihen sohvankulmaan ole kenelläkään muulla mitään asiaa. Täti saa siinä olla ja Junnukin vähän, mutta kaikilta muilta kulmaan meneminen on kielletty. Ella vahtii sohvankulmaa mustasukkaisesti. Siihen ei voi mennä vaikka Ella olisi aivan jossakin muualla.Se nimittäin heti huomaa kaiken.

Ella ei myöskään hyväksy ollenkaan sitä, että minä saan huomiota. 
Lauantaina Täti oli yhden sen kamutädin kanssa teatterissa ja sitten kamutäti tuli kylään ja tädit juttelivat kaikkea. Se toinen täti silitti Ellaa, sillä heti kun tuo täti tuli ovesta meille, Ella meni sitä vastaan ja keikisteli ihan täysillä. Minä katsoin viisaammaksi mennä ihan vaan piiloon. 

Maanantaina meidän Tädillä oli sitten vapaapäivä, kun se oli töissä lauantaina. Täti silitteli meitä molempia samaan aikaan keittiössä. Ella otti siitä nokkiinsa ja meni tekemään pökäleet kylppärin lattialle. Tätiä nauratti aivan kamalasti. Minä jo säikähdin, että se tukehtuu siihen nauruunsa. Katsoin tätiä ihmeissäni. Mitä ihmettä sinä noin kovasti naurat, yritin kysyä varovasti.

Sitten otimme Ellan kanssa tuijotuskilpailun. Ella meni istumaan lipaston päälle ja tuijotti meikäpoikaa sieltä. Minä makasin pöydän alla ja tuijotin takaisin. Mutta ei kukaan jaksa tuijottaa sataa vuotta. Paitsi Ella tietenkin. Päätin antaa periksi ja menin makoilemaan vähän mukavampaan paikkaan.

Täti sanoi että ei kannattaisi kovin kinasella, sillä on kivempaa, kun on kaverille ystävällinen. No sovakuningatar Ellalle sitä asiaa voi olla vähän haastavaa selittää. 

Täti sanoi, että kello on jo vähän liikaa. Nyt pitää laittaa kone kiinni. Hyvää yötä siis.


Terveisin

Igor Stravinski
eli
Tädin eläintarhan Lupu
ammattikissa
 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…