Hormi kuntoon


Nyt siis on saatava hormi kuntoon ja vaikka olen aika  pitkälti tee se itse-täti, niin tähän en sekaannu muuten kuin etsimllä käsiini sellaisen tyypin, joka osaa tehdä tuon homman luotettavasti huolellisesti ja kunnolla. Tosin tässä suunnitelma a muuttuu aika radikaalisti. Nimittäin nyt sitten myös sen vieraskamarin seinät, katto ja lattia täytyy purkaa, sillä muurarimestari, kun sen paikalle saan, saa katsoa samalla sen pönttöuunin.

Se tarkoittaa tietenkin sitä, että paku kurvaa kaatopaikalle vielä muutaman kerran ennen sitä hetkeä ja sitten seuraavaksi kutsun paikalle sähkömiehen, joka saa tehdä omat hommansa. Eli ylläri pylläri ei ole ihan ilmainen. Hmmm... remonttihan on tyypillisesti sellainen juttu, että alunperin arvioitu aika ja budjetti kannattaa kertoa vähintään viidellä tai kymmenellä. 


Jos nyt tätä mökin historiaa ja tehtyjä rakennustaiteen työtänytteitä arvioi, ei ole käynyt pienessä mielessäkään, että tulisijoja täytyisi hoitaa ja putsata. Onkohan tuolla käynyt edes nuohoojaa? Luultavasti ei, sillä viritelmä tuolla vierasakamarissa pönttöuunin ympärillä on sellainen, että jokainen asiantunteva nuohooja olisi antanut määräyksen välittömästi purkaa siihen asennetun systeemin. 

Hormi on syy usein paloon "Suomalaisissa omakotitaloissa on paljon huonokuntoisia hormeja tai tulisijoja, jotka kannattaisi korjata hyvissä ajoin. Tulisija tai savuhormi on syypää joka seitsemänteen tulipaloon. Lisäksi oikea tulenkäsittely on ensiarvoisen tärkeää. Ihan kaikkea ei tulipesään voi eikä saa työntää." tässä artikkelissa on aiheesta lisää. 

En ole asian kanssa yksin. Kun Kimmo talon osti- blogissa on kohdattu savupiippuongelmia ja ilmisen paljon muutakin. On muuten aika mielenkiintoista, kuinka heikolla asiantuntemuksella näitä kuntokartoituksiakin tehdään. Pankeilla kannattaisi olla oma tarkastajat, jotka eivät antaisi yhdenkään romun siirtyä eteenpäin. 

No tässä omassa jutussani lähdin etenemään niin, että soitin ensin paikkakuntamme nuohoojalle ja  tiedustelin häneltä mahdollisia muurareita ja  pyysin häntä tulemaan aivan ensiksi tekemään nuohouksen ja tarkistamaan savupiipun ja hormiston ja tulisijojen kunnon noin ylipäätään. 
Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit