Operaatio vanha sauna, osa VIII Sisustussuunitelma





Kuvat MM

Vanha sauna sijaitsi siis niin sanotussa elintasopatissa, joita oli tapana rakennella vanhojen talojen kylkeen kai jostakin 1970-luvulta lähtien. Haluttiin sisäsauna. Se oli hienoa, että ei tarvinnut klompsia ulos saunatakki päällä saunaan ja sitten saunan jälkeen takaisin. Myöhemmin on havaittu, että sisäsauna ei välttämättä ole talon kannalta hyvä asia. Aika monessa uudessa rakennuksessa ne ovatkin hieman irti päärakennuksesta. Yleensä väliin rakennetaan terassi, joka ehkä katetaan ja saadaan samalla mukavat viilentelytilat.

Tässä nimenomaisessa kohteessa timpurin vatupassi on ollut ilmeisesti jonkin verran vinossa tai jotakin, nimittäin lattia on vähän kuin aallokkoa. Lattiaa jouduttiin oikaisemaan todella paljon. Heittoa taisi olla huikeat 14 senttimetriä korkeimman ja matalimman kohdan välillä. Jotenkin vielä ymmärtäisi, jos matalin kohta olisi viemäriaukon kohdalla. Ei ollut. Se oli peräseinällä, jossa olivat lauteet ja vastaavasti korkein kohta oli pesuhuoneen puolella heti oven kohdalla. Heittoa huoneen pituudessa oli noin viisi senttiä. Jokaisen laudan sai käytännössä mitata ja sovittaa.

Sitten täytyi laittaa Esko hommiin.

Esko on osoittautunut kyllä niin mainioksi värkiksi, että alta pois. Ei näistä valuhommista olisi tullut mitään ilman Eskoa.


Jotenkin noin suurinpiirtein sijoittelen suurimmat esineet. Tila on mittasuhteiltaan sellainen, että ei paljon jää vaihtoehtoja.  Säilytysongelman ratkaisen todennäköisesti seinähyllyillä ja -kaapeilla. Tilaan ei järkevällä tavalla pysty sijoittamaan kaappia. Vanhanajan tiskipöytä on työtaso (sen päällä on suuri puinen leikkuulauta/leivontataso). Tiskipöydän alla on korihylly ja puutaso.

Ruokapöytä tulee todennäköisesti eteiseen, sillä se ei mahdu keittiöön ja kylmänä ajankohtana ruokaillaan tuvassa. Ja rappusista tulee sen verran leveät, että jääkaappi ei mahdukaan siihen, mihin ajattelin. Yksi ratkaisu olisi etsiä uusi tiskipöytä, mutta arvostan teräksistä pöytää reunoineen. Siinä on hyvä käsitellä suurempaakin marja- tai sienisaalista. Yksi mahdollisuus on jatkaa keittiötä konkreettisesti eteiseen, mutta se ole nyt tämän kesän asia. Tärkeintä on saada nyt paikka, jossa voi laittaa ruokaa ja saada sinne kaikki välineet paikoilleen.

Kommentit