Leivinuuni käyttöön?



 Kuvat MM


Muurari tekee taikojaan. Vielä muutama tiili puuttuu. Sitten täytyy odotella kuivumista ja polttaa muutama pieni risu...


Odotan innolla, että saan paistaa ensimmäiset ohrarieskat ja pizzat. Luultavasti menevät enemmän tai vähemmän pieleen, kun minulla on vain hämäriä mielikuvia leivinuunin käytöstä. 

No kokeilemalla tämäkin kai on vain otettava käyttöön. 

Suora lainaus kuinka leivinuunia lämmitetään, tekstin lähde alla:

"Leivinuunin käyttöohje: 
Jos leivinuuni on ollut kauemmin käyttämättä, kannattaa polttaa sanomalehteä piipun ja leivinuunin nokiluukuissa runsaasti tai käyttää muita lämmittimiä, jolloin piipun lämpötilaa saadaan nostettua ja enin kosteus poistettua.

Ensimmäinen pieni pesällinen kylmään uuniin kannattaa laittaa pienistä, mahdollisimman kuivista puista. Puut ladotaan uunin takaosaan. Takimmaiseksi voi laittaa poikittain puun, jonka päälle tulevat muut puut pitkittäin. Tällöin puiden alle jää ilmatilaa, joka auttaa puiden palamista.Leivinuunin yhden pesällisen paino on n. 3 4,5 kg. Pesällisiä voidaan polttaa maksimissaan 5 kpl.

Ensimmäiset 15 -20 minuuttia poltetaan mahdollisimman suurella ilmamäärällä eli leivinuunin ilmasäätö auki, tuhkien pudotusluukun kannen voi hetkeksi ottaa pois ja aukaista tuhkapesän ilmasäädön täysin auki ja mahdollisesti leivinuunin ovea voi pitää raollaan, jos savu antaa myöden. Suuri ilmamäärä alussa auttaa siihen, että savukaasut liikkuvat normaalia nopeampaa ja lämmittävät piippua ja tulisijaa mahdollisimman tehokkaasti.

Puista irtoaa myös kosteutta polton alussa runsaasti, jolloin ne osaltaan jäähdyttävät savukaasuja nopeasti. Jos piippu on kylmä ja kostea, niin normaali ilmamäärällä alussa saattaa käydä niin, että savukaasut jäähtyvät tehokkaasti ja kosteus siirtyy viileisiin savukaasuihin, jolloin niiden lämpönoste ei jaksa viedä enää kosteudesta painavaksi tullutta ilmaa ulos piipusta, vaan se voi 5-15 minuutin kuluttua lähteä painumaan alaspäin eli takaisin sisälle.

Kylmässä, kosteassa piipussa veto on hyvin pientä, mutta heti kun piippu lämpenee, niin veto paranee huomattavasti. Savupelti kannattaa myös avata ½-1 tuntia aikaisemmin ennen tulen sytyttämistä (jos tulisija on ollut kylmillään monta päivää), jolloinlämmin sisäilma lämmittää ja kuivattaa piippua.

Paistotarkoitukseen uunissa on hyvä pitää tulet (pesällinen tai kaksi) jo edellisenä päivänä, koska sillä saadaan koko uunin peruslämpöä nostettua jo huomattavasti. Paistopäivänä uunissa saattaa olla näin jo 70 100 asteen lämpö ennen lämmityksen aloittamista.

Käytettävä puumäärä leivontapäivänä on uunikohtaisesti opeteltava, mutta hyvä nyrkkisääntö on se, kun noki on suunnilleen palanut pesästä pois, niin polton voi lopettaa (2 3 pesällistä).

Hehkuvat hiilet voi levittää leivonta-arinalle, jolloin ne lämmittävät pohjan tasaisesti. Hiilten tummuessa ne pudotetaan hiililuukusta tuhkapesään, häkäputki aukaistaan (jos sellainen leivinuunissa on) ja savupeltiä voi pienentää, mutta ei kiinni asti.

Häkäputki saattaa johtaa savut omaan hormiinsa, mutta useimmitentänä päivänä ne menevätsamaan hormiin kuin leivinuunin normaalit savukaasut. Hiililuukun kannen voi laittaa paikoilleen. Hiilistä vielä mahdollisesti vapautuva häkä ohjautuu häkäputken kautta piippuunja näin ilmavirtaus ei kulje leivinuunin kautta viilentäen sitä.

Leivinuunin luukun ilma-aukko suljetaan, mutta tuhkapesän ilmaritilä pidetään vielä hieman auki. Kun hiilet ovat varmastimustuneet ja hiiltyneet loppuun, suljetaan häkäputki, savupelti ja tuhkapesän ilmaritilä.

Uunin lämpötilantarkkailussa voidaan käyttää uunin arinan päälle sijoitettavaa mittaria tai leivinuunin lakivaluun porattua kiinteää mittaria."


Lähde  https://tiili-info.fi/wp-content/uploads/2013/12/Leivinuunin_k%C3%A4ytt%C3%B6ohje.pdf (15.7.2019).

Kommentit