Siirry pääsisältöön

Takkasetti mökille ja nostalgiaa Seinäjoella


Kuva MM

Tänään minun piti mennä mökille. Vähän tekemään jotakin pientä. Auton takakontissa oli vanhoja sanomalehtiä sekä kirppikseltä hankittu takkasetti mökille.  Sanomalehdet laitan kesällä suojaamaan istutuksia rikkaruohoilta. Ne ovat mainio eriste, vaikkapa marjapensaiden juurille. 

No sitten vähän, kylmä kun oli, ryhdyin miettimään, että jos tästä kuitenkin lähtisi jouluostoksille. Ja lähdinhän minä Seinäjoelle.  Seinäjoki on lapsuuteni kaupunki tai siis se vähän suurempi lähikaupunki, jossa käytiin tekemässä ostokset. Se on myös kaupunki, jossa ajoin autokoulun inssin. Paikka, jossa oli liikennevalot 1980 -luvulla. Olo oli vähän nostalginen. Kuten Kamuni tapaa sanoa, ympyrät sulkeutuvat. Siihen sisältyy, ainakin itselläni, jonkin verran haikeutta ja sellaista epämääräistä herkkää. Tiedättehän, kun silmät alkavat vähän kostua ja mieleen nousevat asioita, joita ei ole vuosiin muistanut. 

Siellä kierrellessäni koin monta sellaista herkistävää hetkeä. Muistot nousivat väkevänä pintaan. Isän kanssa ajelut kuorma-autolla, jäätelö kuumana kesäpäivänä. Ylioppilaslakin ostaminen äidin kanssa jne. Joskus on tosiaankin terapeuttista tehdä sellaisia reissuja, joita ei ole ajatellut tekevänsä.  Sillä arjessa lähelle on tavattoman vaikea nähdä. 

Oikeiden kauppojen jälkeen lähdin kirppiskierrokselle. Tosin ehdin vain yhteen, sillä jotenkin unohdin  sen toisen, jonne minun piti mennä käymään. Löysin jälleen teoksiini päitä, uutukaiset laudeliinat saunaan ja sienikorin, jollaista olen jo hyvän aikaa etsinyt. Olin mykistynyt, kun mainitsin, että mielläni ostan näitä päävärkkejä. Kirppiksen täti lupasi ryhtyä keräämään niitä minulle. Tuli jotenkin hyvä olo.

Tyytyväisenä ajelin takaisin kotinurkille. Kun tulin sisään, vastassa oli Junnu, joka oli  juuri lämmittämässä itselleen ruokaa.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…