Siirry pääsisältöön

Ensitreffit ompelukoneen kanssa

Kuva MM

Tänään otin sitten virallisesti ensimmäistä kertaa mittaa Kamulta hankkimastani masiinasta. Voisi siis sanoa, että oltiin ensitrefrfeillä oikein tosissaan. Vanha kunnon Singer! Vähän aikaa minulla oli sormi suussa, ja tuli äitiä ikävä, sillä en ihan heti muistunut mieleen mm. puolaaminen eikä langan oikeaoppinen pujottelu. Tein rohkeita kokeita ja  sitten alkoi raksuttamaan.  Nämä koneet ovat tehty yksinkertaisiksi. 

Tein sitten aamulla kaavat esiliinaan ja ompelin pari Jaffa-kankaista essua. On jotakin viemistä, kun Junnun kanssa mennään Assaria moikkaamaan.  Assari jo tietää, mitä on tulossa, joten yllätystä tästä ei enää saa. Ehkä yllätys on se, että olen ehtinyt nämä essut tekemään. Tosin vielä on mahdollisuus jäädä kesken, sillä kangas loppui. Essuista puuttuvat vielä taskut sekä nauhat.

Tuossa ommellessa muistui mieleeni ne kaikki ompelukset, jota olen tehnyt. Tilkkupeittoja, vaatteita itselleni ja lapsille. Ratsastushousuja tein jopa naapurin lapsille jne.  Jonkin verran olen elämäni aikana ommellut, sillä neljä ompelukonetta on sanonut yhteistyösopimuksensa irti. Ajattelin jo kesällä, että ehkä pärjään ilmankin, mutta sitten laitoin tähän blogiin ilmoituksen, että voisin ostaa koneen. Kamu vinkkasi, että hänellä on käyttämätön yksilö. On kiva, että tällä koneella on historia.  Ja kyllä! Totesin, että on taas kiva, kun on toimiva ompelukone, joten kun saan nuo timpurinhommat tehtyä, niin ehkä mökillä alkaa sitten jonkinasteinen sisustusbuumi. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Hirsien vaihto ja lahovaurion korjaaminen

Kuvat MM

Hirsien vaihto (kengitys)  oli ennen aivan arkista puuhaa ja luultavasti lähes kaikki hirsisen omakotitalon asukkaat tiesivät sen periaatteet. (Yleensä talot olivat itse tehtyjä).  Nykyään on toisin. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan elementeistä ja tällainen perinnerakentaminen unohtuu. Tosin sen seurauksena sitten myös rakennusvirheet, jotka tuhoavat perinnerakennuksia, lisääntyvät kun niitä korjataan nykyaikaisin menetelmien ja käytetään vääränlaisia materiaaleja mm. lämpöeristämiseen.
Ajattelin kerätä tähän perustietoa hirsitalon rungon korjauksesta ja hirsien vaihdosta. Följärit ovat maksettu (20.6.2017) ja laitetaan kuulemma postiin pikaisesti. Saa nähdä, yllättääkö Posti jälleen.
Olemme purkaneet laudoitusta. Haluan samalla tarkistaa millaisessa kunnossa hirret ovat noin ylipäätään ja avata kaksi peitettyä ikkunaa jälleen käyttöön.

Onneksi tuonne seinien väliin ei oltu laitettu mitään ylimääräistä. Siellä oli tervapaperi, jollaisen laitan uudelleen. Lisään kuiten…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…