Siirry pääsisältöön

Kivien halkaisu

Kuvat MM

Kokoan tähän postaukseen kiven halkaisuun liittyvää materiaalia.

Tässä on mielenkiintoinen video, jossa todella iso kivi halkaistaan lekalla ja kiilalla. Tätä olisi tosi kiva kokeilla, kuinka toimii käytännössä.

Ajattelin kokeilla myös tuota tulella halkaisua. Nuotiota polteaan kiven päällä ja sitten kylmää vettä ja pam. Jään avulla halkaisu vaatii ilmeisesti seurakseen puutapit.Viedon kuvaajat kirjottavat, että 1,8 m korkea, 1,8 m pitkä ja 1,5 m leveä, 11,3 tn painava kivi lohkeaa 8 kg:n lekalla lyömällä. Tämä on yksi suurimmista koskaan (näillä työkaluilla) halotuista.

Graniitin paino näyttää olevan n. 2600- 2850 kg/m3.Joten ei ole ihme, että en meinannut jaksaa suurimpia paloja siirrellä.Lähteet ja lukemisto

Graniitti. Wikipedia. (23.10.2017).


Kiviä halkaistu, osa II. (2017). Tädin eläintarhassa. (23.10.2017).

Kivien painot. Wikikko. (23.10.2017).  

Lapuan kuljetus. (23.10.2017).

Mineraalien ominaisuuksia. Geologia.fi. (23.10.2017).

Operaatio kiven halkaisu, osa I. (2017). Tädin eläintarhassa. (23.10.2017).

Työkalut kivien halkaisemiseen. (2017). Tädin eläintarhassa. (23.10.2017).
Kivenporaajan tärkeät suojavarusteet:
korvasuojat
silmäsuojat
hengityssuoja (hengityssuoja saisi olla kyllä laadukkaampi).
Käsiin kannattaa laittaa hyvät suojakäsineet.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Operaatio kasvimaa

Kuvat MM

Minulla oli tänään maanataivapaa, johtuen lauantaina olleesta työpäivästä. Käytin tilaisuuden tietenkin hyväkseni ja heti aamulla suuntasin mökille.  Sain kuin sainkin kaikki loput lavat täyteen maa-ainesta. Olin ajatellut tekeväni neljä laatikkoa tänään, mutta sää suosi ja koska homma sujui, jatkoin lapiointia laatikko laatikolta.  Kuvat MM

Operaatio kasvimaa edistyy. Siirsin monivuotiset yrtit uuteen paikkaan, jotta kykenin laittamaan toisen kuljetuskauluksen kaikkiin kohtiin.


Kasvulaatikoita on nyt yhteensä 13 kpl. Yhdessä on kasvihuone päällä ja 12 ovat ilman.  


Täytyy myöntää, että on aika helpottunut olo. Voin tulevana viikonloppuna keskittyä tulevan kasvihuoneen nurkilla maa-aineksen siirtelemiseen ja kantojen kaivelemiseen. Jos sataa, putsaan takkaa.

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…

Mitä sinulle toivoisin

Kuvan lähde: http://blogs-images.forbes.com/siimonreynolds/files/2014/02/Growth-stopwatch.jpg


Mitä sinulle toivoisin on Jörg Zinkin syvällinen runo.  Tämän runon sanoin hyvää vuotta 2015!


Jörg Zink: Mitä sinulle toivoisin
Mitä sinulle toivoisin? Saduissa kerrotaan — yhä uudestaan — kuinka tieltä poikkesi muuan vieras köyhien ihmisten tupaan.
Kun hän seuraavana aamuna hyvästeli, kävi ilmi että hän ei ollutkaan mikään tavallinen kulkuri. Saatte toivoa kolmea asiaa, hän sanoi. Katsokaakin, että toivotte tosi hyvää.
Ja sitten kerrotaan, miten jotkut toivoivat itsensä turmioon ja jotkut onneen, aina sen mukaan olivatko tyhmiä vai viisaita.
Kun huomasin sammalessa punaisia sieniä, "onnentuojia", muistin tuon kulkurin ja hänen kolme toivomustaan. Loistava väri voi pettää ja onni voi lehahtaa pois kuin sininen perhonen.
Kuvittelen, miten tuo tuntematon kulkuri kohtaisi sinut. Hän olisi vieraana yli yön ja aamulla hän neuvoisi sinua toivomaan oikein.
Mitä hän sanoisi?
Ehk…