Siirry pääsisältöön

Poranterä ja porakoneen kuolema

Kuva MM

Nyt on sitten poranterällä kokoa! Hankin terän eilen ja kas sitten kun sain poraajan paikalle, alkoi porani savuta. Hmm... ei auttanut kuin pitää poralle hiljaiset hautajaiset ja lähteä kaupunkiin sen verran aikaisin, että ehti vielä poraostoksille.  Tänään uusi pora joutuu sitten testiin. 

Niin mitä siis teen tällaisella terällä. Tarkoituksena on porata tapeille reijät, jotta saadaan hirret pysymään paikoilleen. Tämä on kooltaan 28 mm.

Mietin tuossa, että seuraavassa kaatopaikkakuormassa on muuten aika monta konetta:
- käsisirkkeli (sahasin vähän koneen johtoa ja tällaiseen halppissahaan ei pysty vaihtamaan sitä...)
- siimaleikkuri (moottori hirtti kiinni sopivasti juhannusviikolla. No tällä koneella taisi olla ikää 20 vuotta. Tuli mökkikaupan mukana.)
- pora (kirppispora. On kestänyt vuodesta 2013 saakka, joten ihan tyytyväinen. Ei vaan kestänyt hirsiseinään porattavaa 28 mm reikää. Toimi kuitenkin vielä kengittämisen aikaan mainiosti
- moottorisaha (sähkökäyttöinen moottorisaha, joka kärähti hirsien kanssa. Vanha puu on todella tiukkaa tavaraa. Ja sähkökäyttöiset sahat ovat aika heppoisia, mutta sähkösaha on hieman turvallisempi värkki kuin tuo polttoaineella käyvä.)
- ehkä akkuporakone pääsee myös kyytiin (ainakin akut- ja luultavasti myös koko kone, sillä uudet akut ovat niin kalliita, että kannattaa ostaa koko setti.)

Edit 22.7.2017
Ilmeisesti moottorisaha toimiikin... Vika nimittäin saattaa olla sähköjohdossa. Tämä paljastui kun yritin käyttää pistosahaa ja sekään ei toiminut. Ennen kaatopaikkakeikkaa siis täytyy kokeilla sahaa uuden johdon kanssa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hirsitalon kengittäminen

Kuvat MM
Tänään päiväni alkoi kierretankojen sahaamisella tunkin tukiin. Tuttava, joka on entisessä elämässään ollut metallialan yrittäjä, hallitsee hitsaamisen salat ja osaa tehdä kaikenlaista, teki nämä tuet minulle. Kiitos!

Kesken sahaamisen pärisi puhelin. Seinäjoen K-Raudasta soiteltiin, että puutavara olisi tulossa, jos minulle sopii.  Toki sopii.

Yksi naapurinsetä piipahti ihmettelemässä kun täti sahaa tankoja ja tekee naiselle ihan epätyypillisiä asioita. Lähti vikkelästi pois, kun tajusi, että mitä meinaan ryhtyä tekemään. Pelkäsi luultavasti, että joutuu apupojaksi.


Tällaiselta nämä kapistukset näyttivät ulkoa, kun ne on kiinnitetty seinään.
Ja tällaiselta sisältä. Vastapuolella on puu.

Tuvan hämärässä...

Ja tunkki iskuvalmiina.
Moottorisalalla vain hirret poikki. Brun, brun....

Pätkä kerrallaan edettiin. Siis tätähän en tosiaankaan tehnyt yksin, vaan ystäväni avustuksella.


Tässä on saatu aikaan jo kolojakin.

Hirret täytyy pitää tallessa siihen saakka, että  uudet on saa…

Tädin kanssa mökillä

Kuvat MM
Hau Kamut!
Tuli sitten käytyä Tädin kanssa  käytyä mökillä.Täti poltti koko pitkän päivän siellä sen leivinuunissa puita. Leivinuuni savutti aika paljon. Sitä ei ole käytetty noin 30-40 vuoteen. Se on kostunut. Niin täti sanoi. Uuni kuulemma pitää lämmittää hitaasti. Tädin mukaan se tarkoittaa sitä, että uunia pitää lämmittää monena perättäisenä päivänä.


Minä katsoin ihmeissäni tuota Tädin touhuilua. On siinä paljon mustaa savua. Eikä puinen luukku toimi uunissa. No onneksi Tätikin tajusi sen ja teki väliaikaisen luukun tiilistä. Tosin ne olivat aika märkiä ja höyrysivät sitten oikein kunnolla.


Minä sain juoksennella pihalla vapaana koko päivän. Se oli kyllä todella mukavaa. Tutkin kaikki nurkat tarkasti, mutta pysyin Tädin lähellä kuitenkin. Sitten löysin kuolleen myyrän. Täti sanoi, että heti irti ja potki sen metsään.Katsoimme Tädin kanssa aurinkoa. Ja minä uhittelin yhdelle lenkkeilijälle, joka käveli meidän ohi. Se oli joku setä, joka yritti jutella meikäläiselle. Mu…

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…