Lainauksia Panu Kailan ajatuksista

Kuvat MM

Kuvissa, joissa ovat kalusteet,  mökkini on ostohetkellä.

 
 Tuvasta pari kuvaa, millainen se on nyt.

 
Pari kuvaa samasta tilasta nyt, kun sammalta naputellaan paikoilleen. Muovimatto on kasvimaalla kasvulavojen välissä estämässä rikkaruohon kasvua.

Tässä on muutamia lainauksia Panu Kailan haastattelusta, jonka on kirjoittanut Veera Luoma-Aho (2000) HS Kuukausiliite. Kirjoitus on otsikoitu Päin seiniä

Kailan neuvo vanhoissa taloissa ja asunnoissa asuville on yksinkertainen: tee mahdollisimman vähän. Asu aluksi taloa mitään tekemättä vähintään vuosi. Äläkä ainakaan ylikorjaa!

Kailan missiona ovat ylimitoitetut energiansäästötavoitteet ja niiden purku, kirjoittaa Luoma-Aho.

”Energiansäästöllä on helppoa rahastaa. Tavoitteet ovat sellaiset, että talot tehdään hosumalla ja tienaamalla.”

Kailasta kyse on rahasta. ”Esimerkiksi painovoimainen ilmanvaihto ei tuo rahaa kenellekään, mutta koneellista pitää sen sijaan jatkuvasti päivittää.”Panu Kaila on skeptinen. ”Puretaanko koskaan sellaisia normeja, joiden avulla joku lypsää rahaa?” 

Pitkään hän työskenteli myös Seurasaaren arkkitehtina. Niihin aikoihin hän löysi ruotsalaisen Ove Hidemarkin. Se oli Kailalle valaistus, vallankumous. ”Yhtäkkiä joku kirjoittaa, että kulunut kynnys kertookin talon historiasta. Että sillä onkin jokin arvo. Se oli ennenkuulumatonta.”“Pohjois-Esplanadin väririehaa. Kaikki alkoi taiteilijan suunnitelmasta, eikä alkuperäisiä värejä edes tutkittu. Lateksimaali alkoi onneksi irtoilla omin avuin melko nopeasti. Kuva on vuodelta 1970.”
Tämä on jotenkin niin totta, että meillä ollaan aina Ruotsia jäljessä! Yksi vähän vanhempi tuttavani sanoi minulle, että et kai sinä vaan ota hirsiä näkyviin ja jätä sitä lankkulattiaa? Sanoin, että siihen pyrin ja kerroin raahanneeni kaikki lastulevyt ja muovimatot ulos. Hän vastasi minulle, että hyi kauhia, se on niin köyhää!

Luoma-Aho jalkaa Tuolloin jopa Museo­virastossa ajateltiin, että vanhat punamullalla maalatut puukirkot pitää maalata lateksilla. Ajateltiin, että pitää käyttää aina uusimpia ratkaisuja, jotta tulevat tutkijat osaavat ajoittaa korjausvaiheet oikein.

”Se oli sitä optimistista ideologiaa. Ei ajateltu, että lateksimaali pilaa puun. Tuomiokirkosta putosivat lateksimaalin takia kaksi kertaa rappaukset, koska toisella kerralla se maalattiin samalla tehtaan antamalla lateksilla.”

Kaila on kohta kahdeksankymppinen, mutta hänellä on miltei anarkistinen haave. Hän haluaisi jonkin kunnan kaavoittavan yhden kokonaan säännöksistä vapaan asuinalueen, jonne saisi rakentaa ihan miten tahansa, normeista piittaamatta. Näissä taloissa voitaisiin tehdä käytännön kokeita, jotta voitaisiin mitata esimerkiksi rakennusten todellista energiatehokkuutta. Mittaamalla saisi osoittaa, että perinteiset menetelmät toimivat.


”Vielä 1990-luvulla opetettiin sellaista betonisandwichia, mineraalivillaa, höyrynsulkuja, seinään lateksia ja muovipinnoitetta. Panun lähestymistapa, eli hengittävät rakenteet, luonnosta tulevat raaka-aineet ja kokemukseen perustuvat opit, oli mullistava.”

Ehkä Kailan suosiossa ja opetuslasten innostuksessa on kyse myös yleisemmin ajasta ja sen trendeistä: yksinkertaisuudesta, aitoudesta ja kaipuusta hallinnan tunteeseen. Jospa sitä osaisi korjata edes omaa taloaan .

Mitä ajattelet vanhojen talojen remonteista?

”Se hirvittää. Jos on vähänkin aidompi ja vanhempi talo, niin lähtökohta monille on, että laitetaan kaikki uusiksi. Muistan, kun Porvoossa kävin vanhassa hienossa talossa, jossa kaikki lattiat oli kaivettu, ja isäntä sanoi, että seitsemän kerrosta tapettia revittiin seinästä – kuistin kangastapetissa oli kuulemma ollut kova repiminen. Ja ikkunaremontti, voi kun oli tullut kalliiksi! Roskiin oli pantu kaikki vanha.”

Entä vanhojen talojen ikkunaremontit?

”Ovelta ovelle kiertävät ikkunakauppiaat ovat kauhistus. Kukaan ei tienaa ikkunoiden säilyttämisestä. Sanoin Museovirastolle, että meidän pitäisi laittaa mainoksia lehtiin, että älä vaihda ikkunoita, vanha on parempaa.” (Tässä kohtaa tunnen piston sydämessäni, sillä en ole löytänyt sopivia vanhoja ikkunoita... Laitan hankkimani vanhat vääränlaiset ikkunat, on vähän pakko, koska kaksi peitossa olevaa ikkunaa olen ajatellut palauttaa taas käyttöön, ja etsin kunnes löydän oikeanlaiset ja vaihdan ne sitten oikeanlaisiin.)

Osataanko täällä kunnioittaa perinnettä?

”Vedin kansainvälisen kokouksen osallistujille kierrosta Kristiinankaupungissa. Kyllä hävetti! Julkisivuihin oli vaihdettu ikkunoita, ja oli laitettu kaikenlaisia irtolistoja.”



Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit