Kylppärin siivoamisesta



 Hesarissa oli juttu kylppärin siivoamisesta. Kopioin sen tähän ja vähän pohdiskelen:

1. Lattiakaivo on suositeltavaa pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin. Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä lattiakaivo kannattaa pestä 3–4 kertaa vuodessa. Koko hommaan menee muutama minuutti.
Jos lattiakaivoa ei puhdista säännöllisesti, se alkaa haista, tukkeutuu ja johtaa pahimmillaan vesivahinkoon. Pahasti tukkeutunutta lattiakaivoa ei kannata avata itse, vaan paikalle on hyvä pyytää huoltomies.
Tee näin: Käytä kumihanskoja. Avaa lattiakaivon kansi käyttämällä apuna ruuvimeisseliä. Huuhtele kaivo kuumalla vedellä. Poista irtohiukset ja muut roskat talouspaperilla.
Irrota kaivon irtonaiset osat. Harjaa ne puhtaaksi yleispuhdistusaineella ja vaikkapa vanhalla tiskikaivoharjalla. Huuhtele kaivo lopuksi kuumalla vedellä ja aseta osat takaisin.
Desinfioivia aineita, kuten kloriittia, ei kannata käyttää. Kloori höyrystyy kuumassa vedessä ja voi aiheuttaa terveyshaittoja.
Vinkki: Lattiakaivon kannen alle voi asettaa suodattimen, joka vaihdetaan kuukauden välein. Kahden kolmen suodattimen pakkaus maksaa alle viisi euroa. Irtohiukset kannattaa kerätä lattiakaivon ritilän päältä jokaisen suihkukerran jälkeen.
Tädin kommentit: Lattiakaivon kannen alle kannattaa todellakin laittaa suodatin. Se kannattaa putsata kerran päivässä. Olen ottanut tavaksi käydä assarien jälkeen suihkussa ja putsaan sihdin aina omalla vuorollani. Jos putsaamista odottaa kokonaisen kuukauden, niin viemäri ei enää sitten kyllä vedä. Ainakaan naistaloudessa, jossa nuoriso-osaston hiukset ovat suhteellisen pitkiä.

Ensimmäisessä kappaleessa neuvotaan pesemään lattiakaivo 3-4 kertaa vuodessa. Lattiakaivo kannattaa pestä kerran viikossa. Siinä ei todellakaan mene kauan aikaa. Pesu hoituu samalla kun pesee suihkutilan. Vanha astianpesuharja on lattiakaivon pesemiseen oikein mainio apuväline.

Jos käytät kloriittia, silloin käytät kaivan pesuun ja huuhteluun kylmää vettä. Muutenkaan pesuun ei mielestäni kannata käyttää kuumaa vettä, kun käyttää näitä voimakkaista pesuaineita, koska pesuaineet höyrystyvät aina jonkin verran. 


2. Käsienpesualtaan hajulukko tukkeutuu helposti hiuksista ja muista karvoista.
Hajulukko on altaan alla oleva putkiston mutka, jossa on muutama desilitra vettä. Se estää pahanhajuisten viemärikaasujen ja bakteerien leviämisen kylpyhuoneeseen.
Kimmo Räisänen
Kun hajulukko on puhdistettu, osat ja tiivisteet pitää laittaa huolellisesti paikoilleen.
Kun hajulukko on puhdistettu, osat ja tiivisteet pitää laittaa huolellisesti paikoilleen.
Hajulukko kaipaa puhdistusta, jos viemäri haisee eikä lavuaari vedä kunnolla. Helpoin ja edullisin, putkimiesten suosittelema tapa puhdistaa hajulukko on viemäripumppu eli niin sanottu tulisuudelma tai karhupumppu. Sellaisen saa rautakaupasta alle vitosella.
Tee näin: Aseta viemäripumppu lavuaarin pohjaventtiilin päälle. Laske altaaseen kuumaa vettä ja tuki yläreunan ilmanottoaukko rätillä. Kun pumppaat, hajulukossa oleva töhnä nousee lavuaariin, ja viemäri alkaa vetää normaalisti.
Kaupoista saatavista viemärinavausaineista voi olla apua pieneen tukokseen.
Kimmo Räisänen
Työnjohtaja Jari Pyykölä pesee vesilukon puhdistuksen yhteydessä myös pesualtaan putken.
Työnjohtaja Jari Pyykölä pesee vesilukon puhdistuksen yhteydessä myös pesualtaan putken.
Hajulukon voi myös avata. Sen saa auki esimerkiksi siirtopihdeillä kiertämällä putkessa olevia kiristysrenkaita. Lavuaarin alle kannattaa panna ämpäri, ettei lika valu lattialle.
Irrotetut putket ja hajulukko puhdistetaan pesuaineella ja vanhalla pullo- tai tiskiharjalla. Ennen putkien ja hajulukon takaisin asennusta pitää varmistaa, että putken tiivisteet ovat kunnossa. Jos olet epävarma, pyydä ammattilainen paikalle.
Kimmo Räisänen
Hiussieppari ehkäisee käsienpesualtaan tukkeutumista.
Hiussieppari ehkäisee käsienpesualtaan tukkeutumista.
Vinkki: Hiussieppari ehkäisee hajulukon tukkeutumista. Se soveltuu vain perinteiseen lavuaariin, jonka pohjalla on reikäventtiili. Kahden hiussiepparin pakkaus maksaa noin viisi euroa.
Hiussieppari on hyvä vaihtaa kerran kuussa. Sen harjaksiin tarttunut lika saadaan pois eikä hajulukko tukkeudu niin helposti.

Tädin kommentti:  Jos käytät hiussiepparia, putsaa se kerran viikossa. Huuhtele se käsisuihkulla WC-pytyn päällä.

Itse tapaan pestä lavuaarin putken pari kertaa vuodessa. Samalla tarkistan että tiivisteet ovat kunnossa.

Minun mielestäni irrotetun putken saa puhdistettua helpoiten siten, että laittaa hanan täysille ja valuttaa putken läpi vettä WC-pytyn päällä (käyttää siis käsisuihkua). 

3. Laattalattian saumoihin ja silikonitiivisteisiin kertyy helposti likaa. Niiden puhdistamiseen voi käyttää saumaharjaa, jollaisen saa kaupasta alle kympillä. Jos lika on tiukassa, puhdistus vaatii höyrypuhdistinta tai lisää mekaanista harjausta.
Kompakti höyrypuhdistin maksaa alle sata euroa. Esimerkiksi Kärcher Center myös vuokraa höyrypuhdistimia 35 eurolla päivä. Pitkä vuokrausaika tulee kalliiksi. Siksi kannattaa miettiä, hankkisiko laitteen yhteisomistukseen vaikka naapureiden kesken.
Tee näin: Kostuta saumaharja vedellä ja puhdistusaineella. Harjaa saumoja reilusti edestakaisella liikkeellä. Käytön jälkeen huuhtele lattia ja harja vedellä. Kuivaa ne.
Jos lika ei irtoa, kokeile höyrypuhdistinta. Tiedot oikeasta vesimäärästä ja höyrystymisajasta saa käyttöohjeista.
Puhdista saumoja höyryllä ja höyrypuhdistimen harjaksilla. Ole varovainen, sillä höyry on tulikuumaa ja tulee ulos kovalla paineella.
Höyryllä voi pestä myös lattiat ja seinät, kun vaihtaa laitteeseen toisen työvälineen.
Vinkki: Pese saumat riittävän usein eli muutaman kerran vuodessa. Näin lika ei ehdi pinttyä. Kuivaa lattia ja seinät aina suihkun jälkeen lastalla tai liinalla.

Tädin kommentti: Suihkunurkan kuivaaminen on hyvä juttu. Kannattaa pyyhkäistä myös hana ja suihkuosa. Höyrypesuri on hyvä työkalu, mutta ei todellakaan välttämätön. Sellaisen saa esim. Lidlistä aika edullisesti, pääsee kokeilemaan onko se omalla kohdalla järkevä.
Saumaharjalla pestessä ei kannata kuitenkaan hangata liian kovaa ettei vaurioita saumaa. Hammasharjakin on hyvä saumojen putsaamiseen.
4. Kalkkisaostumat laatan pinnassa ja hanoissa saattavat jämähtää, jos niitä ei puhdista ajoissa. Vanhalla hammasharjalla pääsee ahtaisiin paikkoihin, kuten hanan ja lavuaarin väliin.
Kaupasta saa alle kymmenellä eurolla jynssärin, joka auttaa pienten kolojen puhdistuksessa. Myös höyrypuhdistin toimii kalkkikertymien poistossa.
Vinkki: Kalkinpoistoon kannattaa valita hapan pesuaine, jonka ph-arvo on alle kuusi. Noudata aina pesuaineen käyttöohjeita.
Asiantuntijoina Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku ja LVI-Krokettin työnjohtaja Jari Pyykölä.

Tädin kommentti: Vanha hammasharja on tosiaan aivan erinomainen värkki moneen puhdistukseen. Hanojen ympärystän kalkit saa mukavasti hammasharjalla. Myös höyrypuhdistin on näppärä työkalu tässä, jos sellaisen omistat. 


Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit