Valkosipulin kasvattaminen

Nyt on juuri oikea aika istuttaa valkosipulit. Kokoan tähän muutaman linkin aiheesta.

Kotivinkissä neuvotaan laittamaan reippaasti katetta kylvöksen päälle, jotta maa pysyy kauemmin sulana. Kotipuutarha -sivusto neuvoo samoin. Hyötykasviyhdistyksen sivuilla on varsin perusteelliset ohjeet valkosipulin kasvattamiseen. Myös Suomela-sivustolla opastetaan valkosipulin kasvattamiseen.

Viherpihan ohjeet löytyvät tästä ja Puutarha.net -sivuston valkosipulinkasvatusohjeet on hyvä myös vilkaista. Ohjeiden lisäksi olen haastatellut valkosipulia kasvattavaa työkaveriani. Hän tapaa laittaa sipulit maahan syksyllä ja sadon pomittuaan hän nappaa pari kolme sipulia seuraavaan istutukseen.


 Olen haaveillut valkosipulin kasvattamisesta pidempään. Olisihan se saattanut olla mahdollista, sillä minulla on ollut aiemmin pari erilaista puutarhaa. No joskus elämä ei vain ihan ole niin suoraviivaista kuin luulisi.

Olen haaveillut myös kasvulaatikoista. Niiden hankkiminen on ollut jokseenkin haastavaa. Toki lautoja on ollut jos minkälaisia, mutta niiden käyttäminen ei ole ollutkaan se maailman helpoin juttu.

No nyt sitten on kasvulaatikkoja kasapäin. Taisin innossani hankkia vähän turhankin paljon.  Tai sitten laajennan kasvimaatani reippaasti. Ja ehkä jotkut kasvit tarvitsevat vähän syvemmän kasvupaikan, joten laitan pari laatikkoa päällekkäin.

Kasvulaatikon hyviä puolia on, että sen  alla on helppo kasvattaa arkojakin kasveja, kun laittaa päälle lasin. Tulevana keväänä metsästän siis jostakin vanhoja ikkunoita kansiksi laatikoilleni. Jos sinulla on myynnissä niin laitahan viestiä ja tarjoa otto.thekissa(@)gmail.com, muista poistaa  sulut @-merkin ympäriltä.


Laitoin kasvulaatikon pohjalle kankaan, jotta rikkaruohot eivät puske läpi.







Laitoin seuraavaksi pohjalle soraa.


Ohjeessa neuvottiin laittamaan pohjalle myös lehtiä sekä kanankakkaa.  Siispä näin tehtiin.


Mökille mennessäni kävin ostamassa vähän multaa, sillä en ole ehtinyt siivota omasta multakasastani rikkaruohon juuria pois enkä näitä tuoksuvadelman juurien paloja. Oikeasti se on ihan kammottava kasvi! Se pukkaa heti uutta versoa, kun säät vähänkin sallivat. Kasvimaalla on kymmeniä pienen pieniä tuoksuvadelman alkuja. Ne näyttävät hennoilta ja viattomilta. Hups. Kun ne kasvavat ja vahvistuvat, ulottuvat niiden lonkerojuuret kaikkialle.



 Pari valkosipulia riittivät tähän yhteen lavaan. Katsotaan, miten tädin käy...Jos tämä onnistuu hyvin, lajennan viljelyaluetta tulevana vuonna.













Sipulit peitetään ja sitten vielä lehtiä kylvön päälle, sanotaan ohjeessa. Ripottelin lehtien päälle vielä tuhkaa.  


 Laitoin myös harson. Sitä ei tosin neuvottu ohjessa, mutta ajattelin, että ehkä siitä ei ole vahinkoa.

Ehkä seuraava operaatio ennen lumentuloa voisi olla korvasienikuoppa tuonne metsään. 

Kommentit