Parsa (Asparagus officinalis)



Kuva ei nyt oikein sovi aiheen kanssa yhteen tämän aiheen kanssa, mutta...tämä kuva sattui nyt sopivasti käsiin...


PARSA
(Asparagus officinalis)

Olen haaveillut pitkään parsan kasvattamisesta. Projekti ei ole ihan sellain yön yli juttu, kuten ei kai mikään, mikä liittyy ruokakasvien kasvattaiseen.  Näyttävät koristekasvit olevan helpompia.

Parsan viljely palkitsee, todetaan Pellervossa. 

"Taimet saavat rehevöityä ja kasvattaa juurakkoa varsinaisella kasvupaikallaan pari kolme vuotta. Sadon korjuuseen päästään siis aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua kylvöstä." Ymmärrän siis, että kyse ei ole pikaruoasta.

"Parsa on monivuotinen, ravinnoksi käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot."
Parsakin on kasvi, joka on kaksikotinen: "Vanhat, kauan viljelyssä olleet lajikkeet ovat kaksikotisia, joista hedeyksilöt ovat pitkäikäisempiä ja runsassatoisempia. Viljelyyn pyrittiin valitsemaan paremman sadon tuottavia hedeyksilöitä. Uudet hybridilajikkeet ovat joko yksikotisia tai pelkästään hedekukallisia."

Jep. Ja sitten tässä lukee näin: "Viljelyssä on kolme vaihetta; taimikasvatus, kasvuvaihe ja satokausi. Siemenet kylvetään avomaalle toukokuussa 20–30 sentin rivivälein, 3–4 sentin syvyyteen. Kylvöstä taimettumiseen kuluu noin kuukausi, joten taimet eivät ehdi avomaalla kovin suuriksi syksyyn mennessä. Viljelyä voi nopeuttaa muovihuoneessa, jossa on paremmat lämpöolot."

Arveluttaa, kun tuossa jutussa sanotaan, että maa ei saa olla kivinen... Eihän tuolla mun tontillani muuta olekaan kuin kiviä. Täytyy siis tuunata jokun sopiva kohta parsalle ja siivilöidä maa kivettömäksi parsankasvatusalueelta.

Kotiliedessä kerrotaan, että satoa saadaan noin 20 vuotta, joten siinänä suhteessa tämä on vaivan arvoista. 20 vuoden kuluttua, jos hengissä ollaan, ikää on 70 vuotta. Voi tarjoita vaikkapa sitten synttäriateriana parsaa omasta maasta.

Taimikasvatus ennen istutusta kestää kaksi vuotta

Viljelyohje esikasvatetulle parsalle 
 

Kauppila


Kommentit