Siirry pääsisältöön

Komealupiinin hävittäminen

Komealupiinin torjunta taitaa olla aika haastavaa. Minun täytyy nyt aivan ensimmäiseksi käydä käsiksi niihin yksilöihin, jotka ovat leviämässä naapurin viljapeltoon.

Yhteishyvän   sivustolla ohjeistetaan lupiinin hävittämiseen näin:

Komealupiinin hävittäminen

Teiden varsilta tuttu komealupiini (Lupinus polyphyllus) on alun perin tuotu Pohjois-Amerikasta rehu- ja koristekasviksi. Luontoon karannut lupiini vie tilaa monilta niittykasveilta. Hernekasvina lupiini sitoo typpeä ja rehevöittää kasvualustaa, jossa köyhän maan alkuperäiset kasvit eivät viihdy.
Komealupiini kasvaa noin 60–120 cm korkuiseksi. Kukinto on terttumainen, lehdet monisormiset ja hedelmä on monisiemeninen palko. Keskikesällä kukkivan lupiinin kukat ovat sinisiä, punertavia tai valkoisia.
Lupiineja on useita lajeja ja esimerkiksi yksivuotista keltalupiinia käytetään maanparannus- ja koristekasvina. Lupiinit ovat jonkin verran myrkyllisiä, mutta pienen määrän syömisestä ei tavallisesti ole haittaa. Pähkinäallergikot voivat saada oireita maapähkinän sukuisesta lupiinista.

Ohjeita torjuntaan

Monivuotista komealupiinia on vaikea kokonaan hävittää, mutta muutamilla keinoilla voidaan rajoittaa kasvin elintilaa. Lupiini leviää lähinnä siementämällä ja siemenet säilyvät vuosikausia itämiskykyisinä. Muutaman kesän sitkeä torjuntatyö tuottaa jo tuloksia.
  • Kaiva pienet, yksittäiset taimet juurineen maasta ja hävitä esimerkiksi kompostoimalla.
  • Katkaise kukinnot ennen siementen kehittymistä. Yksittäiset isot kasvit voi leikata saksilla ja suuremman kasvuston saa niittämällä kuriin. Niitä lupiinit pari kertaa kesässä ja korjaa niittojäte pois paikalta.
  • Kukinnot, joissa on jo valmiiksi kehittyneitä siemenpalkoja, kannattaa leikata suoraan jätesäkkiin ja hävittää polttamalla.
Glyfosaattia sisältävät torjunta-aineet tehoavat lupiiniin. Noudata käyttöohjeita ja varmista, ettei torjunta-ainetta joudu vesistöihin. Lähde Yhteishyvä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutos I

Kuvat MM

Ajattelin koota tähän mökin rempan vaiheista hieman materiaalia muistiin, jotta on helppo sitten katsoa, mitä on tullut tehtyä. Remppasuunnitelma ei ole kaikilta osin ihan pitänyt, sillä mukaan mahtuu sellaisia asioita, joita en osannut ottaa huomioon suunnitelmaa laatiessani. Jatkan sitten jossakin vaiheessa, kun homma on taas edennyt, tästä aiheesta otsikolla Muutos II.

Muutos on kyllä aika valtava. Ensiksi siitä ostohetkestä, rempan pölyisimmästä vaiheesta, tähän hetkeen. 

Aivan alussa mökki näytti tältä. Ihan söpö. Monen mielestä. Minunkin. Noin päällisin puolin. Mutta sisäinen timpurini vaati tehdä muutamalle suoranaiselle virheelle jotakin.
Ja minä tartuin ihan ensiksi sorkkarautaan ja hajotin ihan ensiksi kuistin. Ja sitten  terassin ystävän avustuksella. Siinä meni pari päivää, että saatiin kaikki purettua ja lankut kasaan. Samaan aikaan nappasin käteen lapion ja aloin, naapureiden kauhuksi, tuhota taloa ympäröiviä kukkapenkkejä sekä kaivaa esiin kissanluukkuja. Rap…

Operaatio kasvimaa

Kuvat MM

Minulla oli tänään maanataivapaa, johtuen lauantaina olleesta työpäivästä. Käytin tilaisuuden tietenkin hyväkseni ja heti aamulla suuntasin mökille.  Sain kuin sainkin kaikki loput lavat täyteen maa-ainesta. Olin ajatellut tekeväni neljä laatikkoa tänään, mutta sää suosi ja koska homma sujui, jatkoin lapiointia laatikko laatikolta.  Kuvat MM

Operaatio kasvimaa edistyy. Siirsin monivuotiset yrtit uuteen paikkaan, jotta kykenin laittamaan toisen kuljetuskauluksen kaikkiin kohtiin.


Kasvulaatikoita on nyt yhteensä 13 kpl. Yhdessä on kasvihuone päällä ja 12 ovat ilman.  


Täytyy myöntää, että on aika helpottunut olo. Voin tulevana viikonloppuna keskittyä tulevan kasvihuoneen nurkilla maa-aineksen siirtelemiseen ja kantojen kaivelemiseen. Jos sataa, putsaan takkaa.

Elämäni kallein lounas: tarjosi M. Pinta ja kattoi ja valmisti Hotelli Route Laihia

Söin eilen elämäni kalleimman lounaan. En sano nyt hintaa, mutta lounaan saaminen "ilmaiseksi" edellytti minulta mökin ostamista, joten syystä voin siis sanoa, että empiiristä kokemusta on nyt sitten siitäkin, että oikeasti ilmaisia lounaita ei ole. Olin jo melkein unohtanut koko lounaan, joten syömätömänä lounaasta olisi hyötynyt vain Laihian hotelli- ravintola Route.Pääsivät yllättämään erittäin positiivisesti tädin nämä kaksi laihialaista yritystä. Ensinnäkin todettakoon, että täti on tehnyt aika monta asuntokauppaa (sekä osake että kiinteistö) elämänsä aikana ja M. Pinta Laihian Lakeuden asunto - ja kiinteistönvälitys LKV [A] Laihian kirkonkylästä pääsi kyllä yllättämään positiivisesti. Asiantuntemus oli aivan omaa luokkaansa.
M. Pinnan 37  vuoden kokemus asunto- ja kiinteistönkaupassa näkyi. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja, joten kiinteistönkauppa hoitui hänen luonaan varsin näppärästi. Lisäksi M. Pinta on toistaiseksi ensimmäinen välittäjä, joka oli koonnut ka…