Komealupiinin hävittäminen

Komealupiinin torjunta taitaa olla aika haastavaa. Minun täytyy nyt aivan ensimmäiseksi käydä käsiksi niihin yksilöihin, jotka ovat leviämässä naapurin viljapeltoon.

Yhteishyvän   sivustolla ohjeistetaan lupiinin hävittämiseen näin:

Komealupiinin hävittäminen

Teiden varsilta tuttu komealupiini (Lupinus polyphyllus) on alun perin tuotu Pohjois-Amerikasta rehu- ja koristekasviksi. Luontoon karannut lupiini vie tilaa monilta niittykasveilta. Hernekasvina lupiini sitoo typpeä ja rehevöittää kasvualustaa, jossa köyhän maan alkuperäiset kasvit eivät viihdy.
Komealupiini kasvaa noin 60–120 cm korkuiseksi. Kukinto on terttumainen, lehdet monisormiset ja hedelmä on monisiemeninen palko. Keskikesällä kukkivan lupiinin kukat ovat sinisiä, punertavia tai valkoisia.
Lupiineja on useita lajeja ja esimerkiksi yksivuotista keltalupiinia käytetään maanparannus- ja koristekasvina. Lupiinit ovat jonkin verran myrkyllisiä, mutta pienen määrän syömisestä ei tavallisesti ole haittaa. Pähkinäallergikot voivat saada oireita maapähkinän sukuisesta lupiinista.

Ohjeita torjuntaan

Monivuotista komealupiinia on vaikea kokonaan hävittää, mutta muutamilla keinoilla voidaan rajoittaa kasvin elintilaa. Lupiini leviää lähinnä siementämällä ja siemenet säilyvät vuosikausia itämiskykyisinä. Muutaman kesän sitkeä torjuntatyö tuottaa jo tuloksia.
  • Kaiva pienet, yksittäiset taimet juurineen maasta ja hävitä esimerkiksi kompostoimalla.
  • Katkaise kukinnot ennen siementen kehittymistä. Yksittäiset isot kasvit voi leikata saksilla ja suuremman kasvuston saa niittämällä kuriin. Niitä lupiinit pari kertaa kesässä ja korjaa niittojäte pois paikalta.
  • Kukinnot, joissa on jo valmiiksi kehittyneitä siemenpalkoja, kannattaa leikata suoraan jätesäkkiin ja hävittää polttamalla.
Glyfosaattia sisältävät torjunta-aineet tehoavat lupiiniin. Noudata käyttöohjeita ja varmista, ettei torjunta-ainetta joudu vesistöihin. Lähde Yhteishyvä


Kommentit