Poliisilakimies Pena puhuu niin asiaa


Iltalehdessä julkaistiin räväköistä kannanotoistaan tunnetun, poliisilakimies Pena -nimimerkillä kirjoittavan virkamiehen juttu rajujen riitojen seurauksista. Se, mitä Pena kirjoittaa, on niin totta. "Levy jää ns. päälle lähes aina miehelle." Mies on saattanut mollata vaimoaan vuosikymmeniä, terrorisoida lapsiaan sen kun on ehtinyt. Ja sitten kun se paska akka tajuaa viimein, että mikään ei tule koskaan muuttumaan ja pakkaa tavarat ja liukenee muihin maisemiin, alkaa pitkä piina. Mitkään keinot eivät ole tällaiselle miehelle vieraita. Jos on sen ikäisiä lapsia, että niiden huoltajuudesta voidaan kiistellä, sitä tehdään ja lapsia käytetään muutenkin aseena sen kun ehditään. Valehdellaan enemmän kuin laki sallii. Viranomaista käytetään kiusanteon välineenä, ei huolehdita omista velvoitteista ositukseen liittyen jne. Parhaassa tapauksessa mukana on koko suku ja muu lähipiiri yritetään sekoittaa mukaan omaan pahaan oloon.

Tässä lainaus Penan kirjoituksesta Iltalehden sivustolta:

- Osalle eronneista, lähes aina miehelle, jää niin sanotusti levy päälle. Ei osatakaan olla sillä tavalla erossa siitä ex-puolisosta kuin pitäisi, Pohjois-Karjalan poliisin Facebook-sivulla julkaistussa tekstissä kerrotaan.
Kirjoituksessa nostetaan esille tapaukset, joissa ex-puolisoiden välille kehittyy eron jälkeen rajuja riitoja. Erot voivat pahimmillaan johtaa vakaviin tekoihin.
- Ryhdytään seurailemaan ex-puolison elämää, tehdään kiusaa ja häiritään kaikin tavoin, tehdään vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa uhkaillaan ja jopa toteutetaan uhkaukset, kirjoituksessa luetellaan.
- Pyritään tekemään hänen elämänsä mahdollisimman hankalaksi. Ja jos tälle ilmaantuu uusi kumppani, niin siinäpä vasta otollinen kohde kiusanteolle. Tähän leikkiin osallistuvat naispuoliset eksätkin, poliisilakimies kirjoittaa.
Tapaukset johtavat yleensä rikosilmoituksiin ja lähestymiskieltojen hakemiseen.
- Rikosnimikkeitä on löytynyt kotirauhan rikkomisesta kunnianloukkaukseen ja vahingonteoista laittomiin uhkauksiin ja pahoinpitelyihin. Perättömiä ilmiantoja poliisille ja lastensuojeluun.
Tarkkailua, seuraamista ja vainoa
Kirjoituksessa muistutetaan uusista rikosnimikkeistä.
- Vuoden alussa tuli voimaan kaksi uutta rikosnimikettä, jotka soveltuvat näihin kadonneen levyn pyörittäjiin. Tarkoitus on tietysti se, että rangaistuksen pelossa kiusanteko ja häirintä loppuvat, tai oikeammin eivät koskaan alakaan.
Jutussa kerrataan rikosnimikkeen perustelut:
- Se, joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää viestejä tai soittaa toiselle siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa häiriötä tai haittaa, voidaan tuomita viestintärauhan rikkomisesta enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Se, joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta, voidaan tuomita vainoamisesta enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Kummankin rikoksen täyttyminen edellyttää toistuvuutta ja ainakin jossain määrin häiriön tai haitan tai pelon ja ahdistuksen aiheutumista, joten yksittäisestä tekstiviestistä tai satunnaisesta kohtaamisesta ei voi lähteä ilmoitusta tekemään.

Poliisin mukaan vastaavia rikoksia kirjataan Suomessa satoja vuodessa.
- Rikosten määriä on aika vaikea käsittää, kun osapuolet ovat pitkään olleet toisilleen niitä tärkeimpiä ja rakkaimpia ihmisiä maailmassa ja lasketelleet niitä myötämäkiä ties miten pitkään samalla pulkalla. Ihminen on monessakin suhteessa aika erikoinen eläin, poliisilakimies päättää kirjoituksensa.
- Monesti lupaukset unohtuvat varsinkin niissä vastamäissä.
JOSEFIINA BARAKA
(@)ILMEDIA.FILähetetty Windows Phonesta

Kommentit