Tädin ja sakemannin vetopaniikki

Mau Kamut!

Mä oon sitä mieltä, että meidän tädillä ja tuolla sen sakemannlilla on molemmilla vetopaniikki. Vetopaniikki on asia, josta puhutaan yleensä hevosten yhteydessä. Sillä tarkoitetaan käytännössä hevosella olevaa pelkotilaa, joka iskee sille sen ollessa kytkettynä. Esim. jos pesupaikalla on tapahtunut jotakin saattaa käydä niin, että hevonen repii itsensä irti (rikkoo siis käytännössä riimunsa) kiinnityksestä. Siispä hevosella on joku ikävä kokemus, jossa se on ollut kiinni ja sitten on tapahtunut jotakin sellaista kauheaa, mistä hevonen on halunnut pois. Ja kun hevonen ryhtyy jotakin haluamaan, niin siinä ei oikein sitten kangasriimut kestä. Tädin viimeisin hevonen sai vetopaniikkikohtauksia. Heppa oli viikon hoidossa, kun täti oli reissussa ja sillä välillä ehti sattua ja tapahtua...ja kun täti tuli takaisin, sillä oli kotona odottamassa paniikkihevonen. (Lue lisää vetopaniikista esimerkiksi Tuire Kaimion kirjasta Hevosen kanssa. Löydät kirjan sisällysluettelon tästä linkistä.) Eli siis hevonen ahdistuu, kun se kokee, että se on "ahtaalla" eikä kykene omalla logiikallaan pääsemään tilanteesta ulos.  Tädissä ja sakemannissa on samoja piirteitä kuin paniikkihevosessa.

Sakemanni yrittää välttää rinnalla kulkemista ja vetää sen kun ehtii. Se ei ole tottunut, että siltä vaaditaan kuuliaisuutta ja käytöstapoja. Se on saanut päättää ja määrätä vähän väärissä paikoissa ja se ahdistuu, kun täti vaatii siltä koiran käytöstä ja on asettanut sen laumassa koiran paikalle ja on itse pomo.

No tässä on täti kuitenkin saanut hyvin tehtyä samalla kenttäkoetta ja todeta, että sanonta: vanhaa koiraa on vaikea opettaa istumaan, pitää kutakuinkin aika mukavasti paikkansa. Tosin istumaan, ryömimään, give me five, maahan yms. komennot sakemanni on oppinut helposti, vaikka ei se niitäkään kovin hyvin osannut ja sillä oli sentään ikää jo 1v2kk, kun se tuli tädille.

Lenkillä se oli kuitenkin saanut mennä ihan miten se haluaa ja sitä sen on vaikea tajuta, että täytyisi aivan oikeasti kulkea niin kuin täti sanoo. Kyllä se tädin mukaan on aina kerta kerralta parempi, mutta jokaisella lenkillä sakemanni vaatii täyttä keskittymistä siihen ja vain siihen. Jos täti hetkeksi herpaantuu kurinpidosta, niin voi olla varma, niin seuraava lenkki on aika haastava. Sakemanni luulee heti, että se on herra ja kuningas talossa tai siis, että täti on se, jota se ulkoiluttaa eikä se tyyppi, jota täti ulkoiluttaa. Näin ne osat menevät helposti sekaisin. Elävässä elämässäkin.

No tädin vetopaniikki taitaa sitten olla vähän monimutkaisempi juttu. Se juontaa juurensa tädin historiaan, joten siltä osin se on ihan yhteneväinen sakemannin ja hevosen vetopaniikin kanssa. Nisäkäs kun nisäkäs. Hehehh. Täti sanoi, että mun ja Prinsessakissankaan ei kannattaisi yhtään paukutella henkseleitä, kun ollaan tultu molemmat Kissiksen kautta tädin eläintarhaan. Ollaan kuulemma viihdytty saunanlauteilla ja sängynalla aivan kunnioitettavia aikoja. Hmm.... ei muistu oikein nyt justiinsa mieleen. Tuntuu siltä, että ainakin sellaisista asioista on todella piiiiitkä aika. Eikä kissan muisti (lue kissan valikoiva muisti. Kissan valikoiva muisti on n. 2 min pitkä. Jos kissa on saanut ruokaa tädiltä klo 6.05 aamulla se pyytää assarilta ruokaa 6:07 ja istuu ruokakupin edessä yrittäen peittää näkymän, että siellä on vielä jotakin herkkuruokaa jälellä: tädin huomautus) yllä ollenkaan niin kauas.


Hmm....  vetopaniikista  koulutetaan pois ehdollistamalla. Sakemanni on sitkeä luu. Se ei ehdollistu kovin helposti toivottuun suuntaan ja täti on ihan samanlainen. Kun vanha koira joutuu pulaan se ratkaisee ongelmansa niin kuin se on aina ennenkin ratkaissut. Samoin tekee hevonen ja ihminen. Ehkä mielen voimalla voisi tehdä asialle jotakin? No koiralle tulee muutaman päivän kuluttua kouluttaja. Toivottavasti se kouluttaa samalla tätiäkin, jotta se muistaa, että kissoja pitää hoitaa ensin ja eniten.

Terveisin


Otto
ammattikissa


Kommentit

  1. Mielenkiintoista kuulla kuin käy :)

    VastaaPoista
  2. Mau, Mau!

    Kuule mekin odotamme jännityksellä, mitä tapahtuu.
    Kerron sitten heti, mitään salaamatta, mitä kaikkia katastrofeja tuo sakemanni sai aikaan. Luultavasti se kouluttaja kieltäytyy tulemasta enää uudestaan. Sitten täti on pulassa ja me Prinsessan kanssa saadaan hyvä jouluateria.

    Terveisin


    Otto
    ammattikissa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti